A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Videóra vették a Földnek ütköző kínai űrrakéta pusztulását

Vágólapra másolva!
A Hosszú Menetelés 5B rakéta 25 tonnás magfokozata július 30-án újra belépett a Föld légkörébe az Indiai-óceán felett, majd a felszínbe csapódott. Az eseményt videón is sikerült megörökíteni. Egyelőre nem tudni, lakott területet érintett-e a becsapódás – írja a Space.com cikke.
Vágólapra másolva!

A rakéta az Indiai-óceán felett lépett a légkörbe helyi idő szerint 10 óra 45 perckor.

A Hosszú Menetelés 5B július 24-én indult útnak, és egy új modult szállított az épülőfélben lévő Tienkung űrállomásra. A rakéta a hasznos teherrel együtt érte el a pályáját, és fennmaradt, majd űrszemétként sodródva idővel ismét belépett a légkörbe. A visszatérést nem tudták ellenőrizni, így félő volt, hogy a rakétamaradvány esetleg lakott területre zuhan. Arra is számítani lehetett, hogy a rakéta nem fog elégni az atmoszférában, egy 5,5 tonnás darab valóban túlélte a visszatérést és a felszínbe csapódott.

Egyelőre nem tudni van-e anyagi kár, vagy bárki is megsérült-e a becsapódás során. A zuhanó űrszemetet a malajziai Kuching város területén sikerült videón rögzíteni. A széteső rakétát a szemtanúk először meteornak nézték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!