A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Szörnyű figyelmeztetést üzennek az „éhségkövek” a múltból

kő, aszály, folyó, szárazság
Európa-szerte csökken a folyók vízszintje a történelmi aszályban, feltárva az „éhségkövek” évszázados figyelmeztetéseit az éhínségről és a nehézségekről
Vágólapra másolva!
Erős aszály teszi egyre kisebbé és kisebbé a folyókat Európa-szerte, amit felfedte azokat az évszázadokkal ezelőtt faragott köveket, amelyek figyelmeztik a jövő nemzedékeit az előttünk álló nehéz időkre.
Vágólapra másolva!

A Miami Herald lap a minap arról számolt be, hogy a helyiek beszámolója szerint évszázados sziklák, úgynevezett „éhségkövek" bukakntak fel a vízből a múlt héten, amikor az európai folyók kiszáradtak az aszály miatt. Az egyik ilyen kő az Elba folyó partján található, amely a Cseh Köztársaságban kezdődik és Németországon keresztül folyik.

A sziklatömb 1616-ból származik, és egy német nyelvű figyelmeztetést véstek bele: „Wenn du mich seehst, dann weine", ami annyit tesz magyarul: „Ha látsz engem, akkor sírj".

Egy 2013-as tanulmány szerint ezeket a sziklákat „a nehézségek évei és a történelem számára elveszett szerzők kezdőbetűi cizellálták", hozzátéve, hogy az „alapfeliratok a szárazság következményeire, éhiníségre és nehézségekre figyelmeztetnek".

Európa-szerte csökken a folyók vízszintje a történelmi aszályban, feltárva az „éhségkövek” évszázados figyelmeztetéseit az éhínségről és a nehézségekről Forrás: PETR DAVID JOSEK AP

– írták a kutatók, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – 1900 előtt a következő szárazságokról emlékeznek meg a kövön: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 és 1893 évről.

Szakemberek szerint ezek a „hidrológiai tereptárgyak" utoljára egy 2018-as aszály idején kerültek felszínre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az Európát jelenleg érintő szárazság az elmúlt 500 év legrosszabbja lehet, ami a következő három hónapban fokozódhat.

Egyre több kutatás köti össze a gyakoribb és intenzívebb aszályokat az éghajlatváltozással.

Az emelkedő globális hőmérséklet ugyanis változást okoz a csapadék mennyiségében és fokozza a párolgást. A European Drought Observatory szervezet szerint Európa 47 százaléka szárazságra figyelmeztető viszonyok közé került, ami azt jelenti, hogy nedvességhiány van a talajban; további 17 százalék van „készenlétben", ami azt jelenti, hogy a növényzet „stresszes".

A most felfedezett „éhségkövek" nem az egyetlen rejtett „ereklyét" jelentik, amelyek a szárazság miatt kerültek elő az európai folyókban.

Az éghajlatváltozás miatti apadó vizek az olaszországi Pó folyóban számos régészeti kincset, többek között egy második világháborús bárka elsüllyedt hajóroncsát is feltárták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!