"Tanulmányunk rávilágít a csípőtáji törés kockázatával kapcsolatos lehetséges aggályokra a vegetáriánus étrendet követő nők esetében. Ugyanakkor ez nem egy figyelmeztetés, hogy az emberek hagyjanak fel a vegetáriánus étrenddel" - magyarázta közleményében James Webster, a Leedsi Egyetem Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Karának kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
Mint minden diéta esetében, itt is fontos, hogy tisztában legyünk a személyes körülményekkel, és hogy milyen tápanyagokra van szükségünk a kiegyensúlyozott, egészséges életmódhoz"
– mondta a szakértő.
A vegetáriánus étrend személyenként nagyon eltérő lehet, és lehet egészséges vagy egészségtelen, csakúgy, mint az állati termékeket tartalmazó étrend."
A tanulmány 20 éven keresztül 26 318 nőt követett nyomon. Mindannyian kitöltöttek egy étkezési szokásokat felmérő kérdőívet, amit eredetileg a Rákkutatási Világalap küldött ki még a 90-es évek közepén. Ez alapján a kutatók három csoportba sorolták a résztvevőket: húsevőkbe, peszkatáriánusokba (akik húst nem, de halat fogyasztanak), illetve vegetáriánusokba.
A teljes időszak alatt 822 csípőtáji törést regisztráltak a vizsgált kohorszban - ez a teljes csoport mintegy három százaléka. Miután figyelembe vették az olyan változókat, mint az életkor, a fizikai aktivitás szintje, a társadalmi-gazdasági státusz, az életmódbeli tényezők, például a dohányzás stb., egy csoport emelkedett ki a többi közül, amely különösen nagy valószínűséggel szenvedett csípőtörést:
a vegetáriánusok.
"A csípőtáji törés magas gazdasági költségekkel járó globális egészségügyi probléma, amely a függetlenség elvesztését eredményezi, csökkenti az életminőséget, és növeli más egészségügyi problémák kockázatát" - mondta a tanulmány társszerzője, Janet Cade, a Leedsi Egyetem táplálkozásepidemiológiai csoportjának professzora. "A növényi alapú étrendet összefüggésbe hozták már a csontok rossz egészségével, de a csípőtörés kockázatával való összefüggésekről nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték. Ez a tanulmány fontos lépés annak megértésében, hogy a növényi alapú étrend hosszú távon milyen potenciális kockázatot jelenthet, és mit lehet tenni e kockázatok mérséklése érdekében."
Az összefüggést tehát igazolta a tanulmány, a nagy kérdés a vegetáriánus nők sérülékenységének oka. Bár igaz, hogy a vegetáriánus étrendben gyakran alacsonyabb az olyan, csontok számára fontos tápanyagok aránya, mint a fehérje vagy a kalcium, a szakértők szerint önmagában ez a tényező nem magyarázza a jelenséget.
Az egyik lehetséges ok a két csoport testtömegindexe (BMI-je) közötti különbség lehet; a vegetáriánusoknak átlagosan alacsonyabb a BMI-jük, mint a húsevőknek, és ez bizonyítottan növeli a csípőtörés kockázatát.
Ezenkívül bizonyos tápanyagok kiegészítő forrásai és a keringő D-vitamin-szintek is különbözhetnek a vegetáriánusok és a nem vegetáriánusok között, ami szintén befolyásolhatja a medencesérülés kockázatát, ezekkel azonban a tanulmány nem foglalkozott részletesen. Ugyanez igaz a csípőtáji törés kockázatával összefüggésbe hozott hormonokra is.
A kutatók folytatják a probléma vizsgálatát. A teljes tanulmány itt érhető el.