Az étel által okozott probléma olyan hatalmas méreteket öltött, hogy egy thai orvos, Narong Khuntikeo kampányt indított a betiltásáért. Szülei halála révén ő is érintett, így most másokat próbál felvilágosítani a közkedvelt ételkülönlegesség veszélyeiről.
A koi pla főként a távol-keleti ország szegényebb régióiban népszerű, azt viszont sokan nem tudják, hogy súlyosan rákkeltő: daganatokat okoz a májban.
A fő bűnös nem az elsődleges hozzávaló, a hal, hanem az abban rejtőző apró élősködő, a májmétely.
Ezek a paraziták nagyon elterjedtek, az étel pedig annyira népszerű, hogy Iszán tartományban kiugróan magas a májrákosok aránya. Míg világszerte a daganatos betegségek alig 10 százalékát teszi ki a májrák, addig a térségben élők között ez az arány az 50 százalékot is meghaladja.
Khuntikeo szüleinek halálát epevezetékrák okozta, a betegséget pedig a koi pla fogyasztásával hozták összefüggésbe. A szakértő a felvilágosító kampány lebonyolítása mellett orvosokból és kutatókból álló csoportot szervez, hogy ultrahang készülékekkel és vizeletvizsgálatokkal minél több iszáni lakost leszűrjenek.
Az étel elkészítéséhez használt halakat a Mekongban fogják, ahol a májmétely széles körben elterjedt.
Mivel a halat nyersen fogyasztják, a helyiek idővel rengeteg élősködőt visznek a szervezetükbe, amelyek aztán a testben felhalmozódva májrákot idéznek elő.
Khuntikeo sok olyan emberrel találkozott, akik fiatal koruk óta fogyasztják ezt a helyi ételt, de soha nem vizsgáltatták ki magukat. Többségük nem is hallott a koi pla fogyasztásának veszélyéről.
A változás szükségességéről azonban nem egyszerű meggyőzni a helyieket. Sokan – főként az idősebbek – ódzkodnak a hal megfőzésétől, mert az szerintük elrontaná az ételkülönlegesség jellegzetes ízét.