Az eredményeket méltatva azt is kiemelték, hogy a mezőgazdaságban is felértékelődik a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és az ehhez kapcsolódó tudásátadás.
A szervezet ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóbb termelést eredményező agroökológiai módszerek versenyelőnyt jelenthetnek Magyarországnak. Drexler Dóra fontos lehetőségnek nevezte az agroökológiai átállást, azon belül is ökogazdálkodást, sürgetve annak további fejlesztését.
Az ÖMKi a saját eredményei közül kiemelte, hogy a szakmai tudástáruk egyre népszerűbb a biokertészek körében, kísérleteik a fenntartható gazdálkodás fejlődését, míg előadásaik az elért eredmények terjesztését segítik. A jó gyakorlatok megismertetéséhez a mezőgazdasági szaktanácsadási hálózatok is hozzájárulnak, és az ország legtöbb térségére jut már olyan szakember, aki az ökogazdálkodókat segíti.
Kiemelték továbbá a tájfajtákkal végzett kutatásaikat, a kenyérbúza-vizsgálatokat, és a feledésbe merült ősgabonák népszerűsítését. Az ÖMKi azt ígérte, hogy néhány héten belül a kereskedelmi forgalomba is eljutnak kísérleteik eredményei, a különleges ízű és egészséges biolisztek.