A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Torokfájás allergia miatt?

köhögés, allergia
Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet.
Vágólapra másolva!
Nemcsak légúti fertőzés, hanem nem megfelelően kezelt légúti allergia következtében is jelentkezhet kellemetlen, kaparó érzés a torokban. Ennek okairól dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A szénanátha tünetei

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz: szem- és orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemkönnyezés jelentkezhet. Emellett sokan tapasztalnak viszkető, kaparó érzést, esetleg torokfájást is.

A torokviszketés is lehet a szénanátha tünete, ezt a megfelelő allergia elleni készítmény szedésével lehet csökkenteni. Ha az eddigi kezelés nem vált be ez ellen a zavaró tünet ellen, akkor érdemes felkeresni a kezelőorvost, mert az antihisztamin tabletta vagy az orrspray cseréje, új hatóanyag választás segíthet.

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/tartos-kohoges-allergia-is-okozhatja

Viszkető, fájó torok

A torokviszketés kapcsán, pollenallergiások körében számolni kell a keresztallergia lehetőségével is – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ételek fogyasztása az arra érzékenyeknél szájüregi tüneteket – ajakduzzanatot, égő, bizsergő érzést és torokviszketést - okozhat. Ismert keresztallergia a görögdinnye-parlagfű, vagy az alma-nyírfapollen allergia. A keresztallergia nem minden pollenallergiásnál jelentkezik, de akinél igen, figyelni kell a tünetekre és a problémás ételeket javasolt kerülnie.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Torokfájáshoz vezet az elhanyagolt allergia?

Légúti allergia esetén az orrnyálkahártya gyulladásban van, ez okozza az orrdugulást, orrfolyást. Ha ez a gyulladás tartósan fennáll, megfelelő kezelés nélkül krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat. Ez nem, vagy nem megfelelően kezelt allergia esetén szokott szövődményként jelentkezni.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy ilyen esetben fokozott az orrváladék termelődése, ami a garat irányába csorog. Így folyamatosan ingerli ezt a területet, az érintettek gyakori krákogással próbálják enyhíteni a zavaró tünetet. Hosszabb távon a kezeletlen orrmelléküreg-gyulladás és az orrdugulás miatti orrlégzés egyaránt közrejátszik abban, ha torokfájás is jelentkezik. Ilyen esetben fül-orr-gégészeti vizsgálat során lehet megállapítani a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és a hátsó garatfali csorgás okát. Ezzel egy időben a szénanáthás tüneteket is megfelelően kezelni kell, a panaszok megszűnéséhez.

(Forrás: Budai Allergiaközpont www.allergiakozpont.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!