A méz színe sokféle lehet, előfordulhat világossárga és borostyánszínben is, attól függően, hogy milyen virágból származik a nektár. A lila méz megjelenése azonban fejvakarásra késztette még a legtapasztaltabb szakembereket is.
Egyesek meg vannak győződve, hogy áfonya festette lilára a mézet, de a méheknek nincs olyan szájszervük, ami képes lenne átharapni a bogyók héját. Vannak, akik a kudzu nevű növényre gyanakodnak, de ezt a vélekedést sem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani.
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója, John Ambrose szerint a lila méz a méhek gyomrában lévő sav és az alumínium közötti kémiai reakció eredménye lehet. Az Észak-Karolina partvidékén található virágok ugyanis szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaznak alumíniumot.
Aki próbálta, azt mondja, a lila méz nagyon finom, íze leginkább a szőlőére vagy a bogyós gyümölcsökére emlékeztet. Különlegessége miatt egyre keresettebb termékké kezd válni. Arról nincsen információ, hogy a furcsa méznek van-e bármilyen negatív hatása az egészségre.