A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy kutatócsoport kapcsolatot talált a hasábburgonya fogyasztása és a szorongás vagy depresszió között, miután a szakértők 11 év alatt több mint 140 000 sült krumplit fogyasztó emberről gyűjtött adatokat elemeztek.
Az adatokat – amelyek a félmillió brit egészségügyi adatait tartalmazó UK Biobank nevű adatbázisból származnak - a kínai Hangzhou kutatói vizsgálták, és megállapították, hogy a hasábburgonya fogyasztása a szorongás kockázatának 12 százalékos és a depresszió esélyének 7 százalékos növekedésével függ össze.
A kutatók szerint az állapotromlást egy sütés során keletkező vegyi anyag, az akrilamid idézte elő.
A tudósok azt írták, hogy a kemikáliának kitett zebrahalak a depresszió és a szorongás halakra jellemző tüneteit mutatták: sötét sarkokba húzódtak, tartózkodtak az akváriumuk felfedezésétől, és elzárkóztak a társas kapcsolatoktól.
Fontos hozzátenni, hogy ezek az eredmények egyelőre csak előzetesek, és további vizsgálatokra van szükség megerősítésükhöz, a kérdéssel ugyanakkor a szakértők szerint mindenképpen foglalkozni kell.