Tíz kilométeres fallal védték magukat a természeti katasztrófáktól

Muralla La Cumbre , fal, peru
Az El Nino események vezethettek több perui kultúra pusztulásához
Vágólapra másolva!
A Peru északi részén elhelyezkedő Muralla La Cumbre egy tíz kilométer hosszú fal. Az ennek a tanulmányozását végző régészek arra a következtetésre jutottak, hogy azt az úgynevezett chimú-kultúra építette annak érdekében, hogy megvédje Chan Chan fővárosát az El Niño által kiváltott természeti katasztrófáktól.
Vágólapra másolva!

A chimú kultúra Krisztus után 850-900 körül alakult ki, és egy 1000 kilométer hosszú, az északi Piurától a déli Paramongáig terjedő területet uralt és irányított. A királyság központja és egyben fővárosa Chan Chan, egy nagy vályogváros volt, amely a Moche-völgy torkolatánál, a part menti sivatag száraz területén feküdt. A város a Krisztus utáni 15. században érte el fénykorát, ahol a becslések szerint mintegy 40-60 ezer lakos élt.

A kultúra építette a 13. vagy 14. században az úgynevezett Muralla La Cumbre-t, egy nagy trapéz alakú kőfalat, amely a Cerro Cabras területétől a Cerro Campana-ig, 10 kilométer hosszan húzódik.

A fal céljára vonatkozóan különböző elméletek születtek már: ezek közül a legkiemelkedőbb a főváros területi lehatárolása, a város inkák inváziójától való védelme, vagy az, hogy szertartásos iránymutatásként szolgált.

Az El Niño események vezethettek több perui kultúra pusztulásához Forrás: Gabriel Prieto / Huanchaco Archaeological Project

A Gabriel Prieto Burméster régész, a Huanchaco (Pahuan) régészeti projekt igazgatója által vezetett ásatások azonban azt sugallták, hogy a falat leginkább azért építették, hogy megvédje Chan Chant az El Niño eseményektől.

Utóbbiak vezethettek ugyanis a Moche és más prekolumbián perui kultúrák pusztulásához. Egy nemrégiben megjelent, „Az 1789-93-as El Niño globális hatása" című tanulmány még azt is feltételezi, hogy egy erős El Niño esemény okozta a rossz terméshozamokat Európában, ami nagyban hozzájárult a francia forradalom kirobbanásához.

A kutatók közel kétméteres üledékfelhalmozódást találtak, több homok- és iszapréteggel együtt, amelyek csak a fal egyik oldalán fordulnak elő.

Összesen 12 hézagot fedeztek fel, ami 12 éghajlati eseményre utal, írja a HertigaDaily online tudományos portál.

Az egyik üledékrétegben talált gyökerek radiokarbonos elemzése 1400-1450 közötti dátumot mutatott ki. Ez az időszak egybeesik a 2019-ben Chan Chan közelében felfedezett 250 gyermek és 40 harcos nagyszabású áldozatával, amely célja a szakértők szerint akkoriban az istenek megnyugtatása volt, hogy megvédjék őket az El Niño eseményekhez kapcsolódó természeti katasztrófáktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről