A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Döbbenetes kapcsolat a fogamzásgátló tabletták és a depresszió között

fogamzásgátlás
A fogamzásgátló tablettát a hónap minden napján be lehet szedni
Vágólapra másolva!
A progeszteron és az ösztrogén megfelelő kombinációjával nem csak a terhességet lehet nagy hatékonysággal megelőzni, de pattanások, menstruációs fájdalmak, migrén és az endometriózis tünetei is kezelhetők vele. Ám mint minden gyógyszer, az orális fogamzásgátló tabletták is kockázatokkal és mellékhatásokkal járnak, amelyek egyénenként eltérőek. Egy új tanulmány szerint úgy tűnik, a depresszió is ezek közé tartozik.
Vágólapra másolva!

Megnőtt a depresszió kockázata

Az Epidemiology and Psychiatric Sciences tudományos szaklapban nemrég publikált, megfigyeléses tanulmány – amely 264 557 ember bevonásával készült az Egyesült Királyság Biobank-ban –

további bizonyítékot talált arra, hogy a kombinált orális fogamzásgátló „a depresszió megnövekedett kockázatával jár röviddel azután, hogy a nők elkezdték szedni őket".

A kutatást a svédországi Uppsala Egyetem, az ausztráliai Melbourne-i Egyetem és a dániai Koppenhágai Egyetem tudósai végezték, és bár nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést, az eredményeket érdemes továbbgondolni.

A fogamzásgátló tabletták kockázatokkal és mellékhatásokkal járnak Forrás: pxhere.com

A kutatók azt találták, hogy azokkal a résztvevőkkel összehasonlítva, akik soha életükben nem szedtek kombinált orális fogamzásgátló tablettát, azoknál, akik elkezdték a használatát, 80 százalékkal megnőtt a kockázata annak, hogy az első két évben depressziót diagnosztizálnak náluk.

A kohorszban képviselt korcsoportok közül a tizenéves páciensek tűntek a legérzékenyebbnek. Az orális fogamzásgátló szedésének első két évében a 20 év alattiaknál 95 százalékkal növekedett meg a depresszió kockázata.

A szakemberek szerint bár ezek az eredmények jelentősek, mégsem szabad elriasztani a nőket az orális fogamzásgátlók szedésétől: ezek a gyógyszerek sokaknak segítenek, és rendkívül hatékonyak. Ennek ellenére fontosnak tartják, hogy mind az orvosok, mind a betegek tisztában legyenek az első néhány évben esetlegesen fellépő súlyos mellékhatásokkal.

A negatív hangulat és a depresszió a leggyakoribb

Ha a depresszió kockázata valóban fennáll, az a tanulmány szerint idővel csökkenni látszik. A Biobank vizsgálatában a fogamzásgátló tablettát szedők körében a depresszió élethosszig tartó kockázata mindössze 5 százalékkal volt nagyobb, mint a kontrollcsoporté.

– mondta Therese Johansson, az uppsalai gyógyszerkutató Terri D'Arrigo a Psychiatric Newsnak, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ez a tanulmány a folyamatos kutatás és párbeszéd szükségességét hangsúlyozza ezen a területen, azzal a végső céllal, hogy jobb ellátást és támogatást nyújtsunk a nőknek reproduktív egészségük kezelésében, miközben megóvjuk mentális jólétüket.

A fogamzásgátló tabletták sokaknak segítenek, és rendkívül hatékonyak Forrás: pxhere.com

A hormonális fogamzásgátlók használói által bejelentett két leggyakoribb mellékhatás a negatív hangulat és a depresszió. Johansson és kollégái szerint azonban

a történelem során a tabletták és a hangulatzavarok közötti kapcsolatot „nem kezelték megfelelően".

Igaz ugyan, hogy Dániában és Svédországban több nagy, megfigyeléses vizsgálat is összefüggést talált a hormonális fogamzásgátlás és a serdülőkori depresszió kockázata között, a randomizált klinikai vizsgálatok azonban nem mutattak ki egyértelmű ok-okozati összefüggést. A tanulmány felveti, hogy a probléma részben abból adódhat, hogy a hangulatzavarban szenvedő betegeket nagyobb arányban vonják ki ezekből a vizsgálatokból.

A nők jelentős hormonális változásokon

A téma tisztázása érdekében Johansson és kollégái vezetésével a UK Biobank 82 232 nőből álló alkohortjának mentális egészségügyi adatait is elemezték. Ebben a kiegészítő analízisben azt találták, hogy

azok, akik szájon át szedett fogamzásgátlót használtak, a depresszió kétszeres kockázatával szembesültek a gyógyszer szedésének megkezdését követő első két évben azokhoz képest, akik soha nem használták.

Összehasonlításképpen: a serdülőknél ehhez képest 130 százalékkal magasabb volt a depressziós tünetek kockázata az első két évben. A szerzők megjegyzik, hogy felnőttkorban a nők már jelentős hormonális változásokon mentek keresztül, ami részben az oka lehet annak, hogy az orális fogamzásgátlók a jelek szerint közel sem hatnak rájuk olyan mértékben.

A negatív hangulat és a depresszió a leggyakoribb a fogamzásgátló tabletta szedése közben Forrás: pexels.com

Más kutatók azonban azzal érvelnek, hogy

a fiatalabb nőknél tapasztalt erősebb hatás a „első alkalommal használók magasabb arányával, nem magával a fiatalabb életkorral magyarázható".

További kutatásokra van tehát szükség annak megértéséhez, hogy a hormonális fogamzásgátlás ok-okozati úton befolyásolja-e az ember hangulatát, és hogy a hatása hogyan változhat a pubertás előtt és után. És mivel ebben a tanulmányban csak a kombinált fogamzásgátló tablettákat vizsgáltak, nem tudak következtetéseket levonni más fogamzásgátlási lehetőségekre, például a mini tablettákra, fogamzásgátló tapaszokra, hormonális spirálokra, hüvelygyűrűkre vagy más, fogamzásgátlókra vonatkozóan.

A tanulmányt jegyző tudósok a jövőben több információt kívánnak nyújtani ezekről a többi formáról, hogy a betegek tájékozottan dönthessenek a fogamzásgátlási lehetőségeikről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!