A lazacipar szerint a halak egészsége és jóléte áll a sikeres skót lazactenyésztés középpontjában, ám a Viva! névre hallgató, vegán kampányt folytató jótékonysági szervezet új vizsgálata most rávilágít az intenzív haltermelést megkeserítő parazitákra és medúzákra.
Önkéntesek víz alatti drónokkal felszerelt kamerákat telepítettek a legnagyobb skót termelők által üzemeltetett lazacfarmokra,
ahol felvették a tengeri tetvek és medúzák – ahogy ők nevezik – „szörnyű invázióját".
A haltenyésztés intenzívebbé tétele, mint a túlhalászás „megoldása" teremtette meg a betegségek táptalaját, amelyben a lazacok szörnyen szenvednek
– mondta Lex Rigby, a Viva! nyomozásért felelős vezetője a The Guardian online portálnak.
A tengeri tetvek (Lepeophtheirus salmonis) a lazacok bőrén élősködnek, és potenciálisan halálos veszélyt jelentenek a halak számára. Általában engedélyezett gyógyszerekkel vagy fizikai módszerekkel, többek között édesvízi fürdőzéssel kezelik őket.
A Viva! szervezet a Loch Torridon, Loch Carron és Loch Kishorn lazacfarmokon forgatott Skócia északnyugati felföldjén.
A felvételeken számos lazac látható, amelyek parazita tengeri tetvekkel fertőzöttek meg. A farmokat vezető élelmiszergyártók üzemeltetik, amelyek az Egyesült Királyság szupermarketjeit és a tengerentúli piacokat látják el. Nem véletlenül: a lazac ma Nagy-Britannia egyik legnagyobb élelmiszerexportcikke.
A világ legnagyobb tenyésztett lazacokat szállító cége, a Mowi által üzemeltetett Loch Torridon-i tengervizes farmon készült felvételeken több tengeri tetűvel fertőzött lazac látható. A gazdaság saját hivatalos jelentései szerint 2023-ban az egy halra jutó heti átlagos nőstény kifejlett tengeri tetvek száma 0,03-5,4 között volt. Az is kiderült, hogy
a fertőzöttség elleni kezelést akkor kezdik meg, amikor átlagosan 0,5-1 felnőtt nőstény tetű között van egy halra vetítve.
A Loch Carronban, a West Strome-nál lévő Bakkafrost lazacfarmon végzett felvételek szintén kimutatták a haltetű-fertőzést. A halgazdaság saját hivatalos adatai szerint 2023-ban a heti átlagos, halankénti felnőtt nőstény tengeri tetvek száma 0-2,14 között volt. A Scottish Sea Farms által a Loch Kishornnál működtetett három halgazdaságban végzett felvételek tengeri tetveket és medúza-rajokat is kimutattak.
A WildFish nevű jótékonysági szervezet márciusi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a skót haltenyésztési ágazat nem tudta megfékezni a tengeri tetvek parazitáit a nyílt hálós gazdaságokban.
A jelentés szerint az aktív gazdaságok több mint kétharmada (192-ből 132) legalább egy alkalommal megsértette a tengeri parazitákra vonatkozó, az ágazat helyes gyakorlatáról szóló kódexben meghatározott határértékeket.
A nyílt tengeri lazac- és szivárványos pisztrángtenyésztés gyors terjedése Skóciában az elmúlt 30 évben egyre nagyobb aggodalomra adott okot a parazita tengeri tetűfertőzés miatt ezekben a gazdaságokban, valamint a vadon élő és tenyésztett lazacok egészségére és túlélésére jelentett fenyegetés miatt
– írja a jelentés.
A The Observer januárban arról számolt be, hogy a skóciai halgazdaságokban tavaly majdnem megduplázódott a lazacok elhullása a betegségek, paraziták és medúzák miatt. Kiemelték: a mikromedúzák, amelyek az óceánok felmelegedésével hozhatók összefüggésbe, különösen nagy veszélyt jelentenek, mivel elzárják vagy megcsípik a halak kopoltyúját, ami az állatok pusztulásához vezet.
A gazdaságok keményen dolgoznak a tengeri tetvek számának kezelésén
– mutatott rá Salmon Scotland a termelőket képviselve. – Az ágazat átláthatóan kezeli az előttük álló kihívásokat.
Hozzátette: a skót lazacágazat elkötelezett a tengeri környezet iránt, és folyamatosan újításokat hajt végre a természetben előforduló kihívások, például a tengeri tetvek kezelése érdekében, amelyek a vadon élő lazacot és a tenyésztett lazacot egyaránt érintik.
A lazactenyésztők egész évben keményen dolgoznak azért, hogy technológia és innováció segítségével kezeljék a tengeri tetvek számát.
A vadon élő lazacok hanyatlásában azonban több tényező is szerepet játszik. Ilyen például a folyóvizek minősége, ami szerinte Európa-szerte tapasztalható, még ott is, ahol nincs akvakultúra.