Titkokról mesél az elveszettnek hitt ősi templom

San Miguel Arcángel
A legendás templom a legenda szerint eredetileg a San Miguel-hegy tetején épült, ahol jelenleg egy katolikus kápolna áll, amelyet Mihály arkangyalnak szenteltek
Vágólapra másolva!
A régészek egy olyan ősi mexikói templom maradványaira bukkantak, amelyről eddig azt hitték, hogy nem több egy legendánál. A Mexikó középső részén található Atlixco városában régóta keringett a pletyka egy elveszett templomról vagy más néven teocalliról, amelyet évszázadokkal a spanyolok érkezése előtt, a 16. század elején építettek. A helyi lakosok szerint az épület eredetileg a San Miguel-hegy tetején épült, ahol jelenleg egy katolikus kápolna áll, amelyet Mihály arkangyalnak szenteltek.
Vágólapra másolva!

Kőfalak és padló maradványait találták meg

A pletykák ellenére a legendás templom létezésére soha nem találtak régészeti bizonyítékot. A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közelmúltban végzett munkálatai során a szakemberek azonban most olyan nyomokat fedeztek fel, amelyek megerősítik, hogy az épület tényleg ott állt a San Miguel-hegy tetején.

A felfedezéshez vezető első bizonyítékok a kápolna világításának megújítása és a dombra vezető utak megerősítése során jelentek meg.

Az INAH régészei, Miguel Medina Jaen és Carlos Cedillo Ortego, valamint Elvia Cristina Sánchez de la Barquera által koordinált kutatócsoport több mint ezer éves műtárgyakat, köztük kőszerszámokat, díszeket és agyagedényeket talált. Ezeket a tárgyakat a mezoamerikai nahuák készítették, akik évszázadokkal az európaiak érkezése előtt éltek ezen a vidéken.

A legendás templom a legenda szerint eredetileg a San Miguel-hegy tetején épült, ahol jelenleg egy katolikus kápolna áll, amelyet Mihály arkangyalnak szenteltek Forrás: MarioAG/Shutterstock

A tudósok felmérést végeztek a kápolna átriumában és környékén, ahol olyan kőfalak és padló maradványait találták meg, amelyek egy ősi templomhoz tartoztak, és amely minden bizonnyal a jelenlegi építményt megelőzően állt ott.

Ezek a maradványok mintegy 90 centiméterrel a meglévő kápolna alapjai alatt vannak eltemetve.

Az INAH által kiadott közlemény szerint mindez kellőképpen megerősíti, hogy „a San Miguel-hegy csúcsán valóban létezett egy teocalli, amely legalább két építési szakaszban épült".

A címadó istenséget keresik

Az jelenleg még nem egyértelmű, hogy a templomot vajon melyik istenségnek szentelték. A szakemberek szerint leginkább

Quetzalcóatl (az emberiség teremtője és civilizálója), Tláloc (az eső adományozója) vagy Macuilxóchitl (a játék, a tánc és az ünnepségek védőszentje, patrónusa) istenségek állhattak a templom épülése idején a figyelem középpontjában.

További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy érvényes következtetéseket lehessen levonni.

– mondták a kutatók az IFL Science online tudományos portálnak. – A több mint négyszáz éves ősi, népszerű hiedelem régészeti megerősítése azonban még ezzel a titokzatos aurával is segít megerősíteni a helybéliek meggyőződését erről a mitikus templomról.

A tudósok a most feltárt bizonyítékokból kiindulva folytatják a legendás templom más részeinek felkutatását a területen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről