A Nature Food című szaklapban közzétett tanulmány egy olyan modellen alapult, amelyet annak megbecslésére használtak, hogyan befolyásolhatja az életmódváltás egy személy várható élettartamát. A kutatók a nagyszabású orvosbiológiai adatbázisnak és kutatási forrásnak számító, brit Biobank 467 354 résztvevőjének adatait használták fel, amely félmillió brit résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza.
Azt találták, hogy azok a negyvenes éveikben járó emberek, akik egészségtelen táplálkozásukat változatos egészséges étrendre cserélik, körülbelül tíz évvel növelhetik a várható élettartamukat.
A változtatás a nők esetében 10,8, a férfiak esetében pedig 10,4 év többletévvel járt együtt. Emellett az átlagos, de nem kifejezetten egészségtelen étrendről való átállás az egészséges ételekre nők esetében 3,1 év élettartam-nyereséggel járt, a férfiaknál pedig 3,4 évre emelkedett.
A várható élettartam növekedése annál kisebb mértékű, minél később kezdjük a változatos egészséges étrendet
– mondták a tanulmány szerzői a Business Insider online portálnak. – Ez még azoknál is tetten érhető, akik hetven éves korukban ismerik fel az egészséges táplálkozás jelentőségét.
A szakemberek összességében azonban azt találták, hogy minél korábban ismerjük fel a nem megfelelő táplálkozás következményeit és minél nagyobb az egészséges táplálkozás irányába történő változás, annál nagyobb a várható „élettartam-nyereség".
A norvégiai Bergeni Egyetem és a skóciai Glasgow-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a legnagyobb élettartam növelő hatással a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a gyümölcsök járnak. A tanulmány szerint a halálozással leginkább összefüggő élelmiszereknek a cukorral édesített italok és a feldolgozott húsok számítanak.
Az egészséges táplálkozás jelentősége ebben a kutatásban is vitathatatlan: a tej és tejtermékek, zöldségek, diófélék és hüvelyesek magas, a teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, halak és fehér húsok mérsékelt fogyasztása szinte garantálta a hosszú életet.
Mindez párhuzamot mutat a változatos étrendre épülő mediterrán étrenddel, amelyet széles körben az egyik legegészségesebb táplálkozási módnak tartanak, és amely a teljes kiőrlésű gabonákra, a sovány fehérjékre, a gyümölcsökre és zöldségekre, a diófélékre, valamint az egészséges zsírokra helyezi a hangsúlyt, miközben
korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, valamint a cukros és sült ételek fogyasztását.
Az eredmények összhangban vannak a korábbi, ismert bizonyítékokkal arról, hogy a változatos egészséges étrend hosszabb és egészségesebb élethez vezethet.
Kapcsolódó cikkek:
Ez a nyolc szokás évtizedekkel meghosszabbíthatja az élettartamot
A teázók hosszabb ideig élnek
Kiderültek a megdöbbentő következményei az ételek megsózásának
Így növelhetjük tíz évvel az élettartamot az étrend megváltoztatásával
Kiderült: nagyon egészségtelen a hagyományos kínai étrend