Az aszpartám az egyik leginkább használt mesterséges édesítőszer. 200-szor édesebb, mint a kristálycukor, és több ezer élelmiszerben megtalálható az üdítőitaloktól kezdve a különböző diétás süteményekig. Elterjedtsége miatt számos kutató elkezdte vizsgálni, milyen hatással lehet az aszpartám az emberi szervezetre.
A Reuters hírügynökség értesülése szerint a WHO rákkutató részlege júliusban várhatóan bejelenti, hogy
a mesterséges édesítőszert potenciálisan rákkeltőnek találták az emberekre nézve.
„A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) értékelte az aszpartám lehetséges rákkeltő hatását", és július 14-én teszi közzé megállapításait - közölte a szervezet képviselője, aki ugyanakkor nem erősítette meg a Reuters értesülését az IARC döntéséről.
Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint minden olyan anyag rákkeltőnek tekinthető, amelynek fogyasztása összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. A rákkeltő anyagok lehetnek mesterségesek, de előfordulhatnak a természetben is. Közös jellemzőjük, hogy kölcsönhatásba lépnek a DNS-el, és káros mutációk előidézésével zavarják meg a sejtek egészséges működését, így hozva létre a daganatsejteket.
Napjainkig a kutatók több mint 500 anyagot minősítettek biztosan vagy potenciálisan rákkeltőnek. Ezek közé tartoznak például az azbeszt, az autók kipufogógázai vagy a feldolgozott húsok. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a rákkeltő anyagnak való kitettség nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztosan meg is fogunk betegedni. Számos más tényező (például a genetikai adottság) befolyásolja, hogy a rákkeltő anyagnak kitett személynél kialakul-e a rák vagy sem.
Az aszpartámot 1981-ben hozták forgalomba alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként, és azóta világszerte az élelmiszerek és italok kulcsfontosságú összetevőjévé vált.
„Az aszpartám az emberi táplálkozásban egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyag. Az aszpartám biztonságosságának megállapítása érdekében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) több mint 100 olyan tanulmányt tekintett át, amelyek célja a lehetséges toxikus hatások azonosítása volt. A vizsgált tanulmányok többek között nézték a reproduktív rendszerre, az anyagcserére, és az idegrendszerre gyakorolt hatásokat és az esetleges rákkeltő hatásokat is" – írta korábbi közleményében az FDA.
Az aszpartám biztonságosságával kapcsolatban azonban az évek során kérdések sora merült fel.
A WHO idén májusban közzétett jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszer segít a fogyásban, ráadásul hosszú távon fokozhatja az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a kettes típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, mindemellett pedig a halálozás kockázatát is növelheti felnőtteknél.
Egy 2021-es tanulmány – amely a Nutrients című szakfolyóiratban jelent meg – is arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám fogyasztásának hosszú távú hatásait lehetetlen megjósolni. A szerzők idéztek más kutatásokat is, amelyek szerint lehetséges kapcsolat áll fenn az aszpartám fogyasztása és a kettes típusú cukorbetegség kialakulása között, bár arra a következtetésre jutottak, hogy az összefüggés nem egyértelmű. Emellett a szakértők úgy vélik, vannak bizonyítékok, hogy az édesítőszer hangulatzavarokat, stresszt és depressziót is okozhat.
A szerzők áttekintettek néhány rágcsálókat vizsgáló tanulmányt is, amelyek szerint az aszpartámnak
lehetnek rákkeltő tulajdonságai".
Viszont a megállapítások itt sem voltak egyértelműek, és ezek eredményei alapján továbbra sem lehet biztosra mondani, hogy az aszpartám rákkeltő az emberre nézve.
Az IARC várható döntését több iparági szereplő is kritizálja. Az alacsony és csökkentett kalóriatartalmú élelmiszereket gyártó cégeket képviselő Kalóriaszabályozási Tanács elnöke, Robert Rankin szerint a WHO megállapításai ellentmondanak több évtizednyi kutatás eredményeinek, és kontextusból kiragadva félrevezetők lehetnek, ami akár az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos döntéseket is befolyásolhatja a jövőben.
Tény, hogy továbbra is sok a kérdőjel, ám
azzal, hogy az IARC hivatalosan is felveszi az aszpartámot a potenciálisan rákkeltő anyagok listájára, vélhetően ösztönözni fogja a további kutatásokat az édesítőszer egészségügyi hatásaival kapcsolatban.
Nem az aszpartám az egyetlen édesítőszer, amelyet a közelmúltban ismét megvizsgáltak.
Egy februárban közzétett tanulmány szerint az egyik leggyakoribb cukorpótló, az eritritol roncsolhatja a szívet, és növelheti a szívinfarktus és a sztrók kialakulásának kockázatát.
Az eritritol tartalmú cukormentes termékeket gyakran ajánlják a túlsúlyos, cukorbeteg vagy metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára a cukor- és kalóriabevitel szabályozására. Az ilyen betegségekben szenvedőknél pedig már eleve nagyobb a kockázata a káros kardiovaszkuláris eseményeknek, például a sztróknak.