Köztudott, hogy a dohányzás drasztikusan növeli a tüdőrák kockázatát. A betegség kialakulásának veszélyét ugyanakkor tovább fokozhatja, ha a cigarettázok nagy mennyiségű B6- és B12-vitamint szednek, állapította meg egy kutatás, amely a Journal of Clinical Oncology című orvosi szakfolyóiratban jelent meg.
A kapott adatok azt mutatják, hogy ha hosszú ideig, nagy dózisban szedik a dohányos férfiak a B-vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítőket, akkor nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot. Ez az eredmény eléggé aggasztó, és további vizsgálatokat igényel
– magyarázta Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa.
A kutatócsoport megállapította, hogy
a tisztán (tehát nem multivitaminos formában) szedett B6- és B12 vitaminok a dohányos férfiaknál 30-40 százalékkal növelték a tüdőrák kialakulásának esélyét.
Tíz év alatt e kockázat három-négyszeresére nőtt, ha a dohányos férfiak napi 20 milligrammnál több B6-vitamint, vagy 55 mikrogrammnál több B12-vitamint vittek szervezetükbe. Érdekesség, hogy nőknél nem figyelték meg ezt a jelenséget, egyelőre tehát rejtély, hogy miért veszélyeztetettebbek a férfiak.
A tanulmány egyébként összesen 77 000 felnőtt adatait elemezte, akik a VITamins And Lifestyle (VITAL) nevű kohorszvizsgálatban vettek részt. Mindannyian 50 és 76 év közöttiek voltak, és 2000 és 2002 között vizsgálták őket.
A közölt eredmények nem jelentik azt, hogy a B-vitaminok rosszak, csak azt, hogy a férfiak egy bizonyos csoportja számára nagy dózisban veszélyesek lehetnek.
Ez akkora adag, amely a napi ajánlott mennyiség sokszorosa, és csak nagy dózisú B-vitamin-kiegészítők szedésével lehet bevinni a szervezetbe
– mondta Brasky.
Mindenesetre a tüdőrákot a leghatékonyabban a cigaretta lerakásával lehet visszaszorítani: a CDC szerint a tüdőrákos esetek 80-90 százaléka ugyanis a dohányzáshoz köthető.