A Journal of the American Nutrition Association című folyóiratban megjelent tanulmány készítése során a Tufts Egyetem kutatócsoportja az amerikai Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adataira támaszkodott. Ez egy olyan adatbázis, amely az amerikai lakosok egészségi állapotát és táplálkozási szokásait követi nyomon.
A szakértők három előnyét azonosították a cukormentes rágógumik fogyasztásának.
A fogakat is védi
Korábbi tanulmányok szerint a cukormentes rágógumi védi a fogzománcot, és jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. Ez azért fontos, mert a szájüregi betegségek számos súlyos krónikus betegséggel, köztük a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel és az elhízással hozhatók összefüggésbe. Emellett a szájüreg rossz állapota olyan mentális problémákat okozhat, mint a depresszió vagy a szorongás.
További kutatásokra van szükség annak pontosabb megértéséhez, hogy a cukormentes rágógumi miért fejti ki ezeket a jótékony hatásokat. A friss eredmények mindenesetre fontos információkkal szolgálhatnak a dietetikusok és a nagyközönség számára is, vélik a publikáció szerzői.