A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A pirit értékes lítiumot tartalmazhat, mely kulcsfontosságú elem a zöldenergiához

A pirit értékes lítiumot tartalmazhat, mely kulcsfontosságú elem a zöldenergiához.
Fotó: Australian Museum
Vágólapra másolva!
Egy a Nyugat-Virginiai Egyetem által vezetett kutatócsapat azt kutatja, hogy vajon korábbi ipari műveletek (például bánya maradék, fúrás maradék) lehet-e lítium forrás anélkül, hogy új hulladék anyagokat generálna. Erről számol be az Európai Földtudományi Egyesület honlapján.
Vágólapra másolva!

Az, hogy a légitársaságok nem engedik a kézi poggyászba tenni a laptopot, azért van, mert a lítium akkumulátor súlyos tűzkockázatot jelent. A lítium hihetetlenül reaktív. Például hevesen reagál a látszólag ártalmatlan vízzel, hőt szabadítva fel, és igen nagyon gyúlékony hidrogént képezve. Ez a reaktivitás az oka, hogy a lítium olyan nagyszerű anyag az akkumulátorhoz, és amiért kritikus ásvány a zöldenergiára való átmenethez. A lítiumion akkumulátorokat széles körben használják az elektromos járművekben. Plusz a lítium-ion elemek  raktározzák a megújuló források termelte energiát. 

Az utóbbi időben a lítium iránti igény ugrásszerűen emelkedett. A pegmatit és a vulkanikus agyag a lítium elsődleges forrásai jól ismertek, de hasznos lenne, ha találnának más biztonságos forrásokat, melyek kiaknázása gazdaságos.

Evégből egy a Nyugat-Virginiai Egyetem által vezetett kutatócsapat azt kutatja, hogy vajon korábbi ipari műveletek (például bánya maradék, fúrás maradék) lehetnek-e lítium források anélkül, hogy új hulladék anyagokat generálnának. A tanulmány az Appalache-medence (Amerikai Egyesült Államok) 15 közép-devonból származó üledékes kőzet mintájára fókuszált. A csapat a palában levő pirit ásványokban sok lítiumot talált, ami példátlan. Bár a geológiai irodalom híján van a lítium és a kénben gazdag pirit kereszteződésről, az elektrokémiai és mérnök világ már el kezdte vizsgálni, hogy a lítium-kén elemek hogy válthatnák fel a lítiumion elemeket. Mint kiderült a szerves anyagban gazdag palának potenciálja lehet a lítium visszanyerésben a lítium és pirit közti kölcsönhatás eredményeként.

A pirit értékes lítiumot tartalmazhat, mely kulcsfontosságú elem a zöldenergiához. 
Fotó: Australian Museum / Australian Museum 

Azt azonban még nem tudni, hogy a megfigyelések extrapolálhatók-e a jelenlegi tanulmány helyszínéről való mintákon túl.

Ez egy igen specifikus tanulmány, de ígéretes, mert arra a lehetőségre utal, hogy a palák lítium források lehetnek, ami nem igényel új bányákat. Beszélhetünk fenntartható energiáról anélkül, hogy egy csomó energiaforrást használnánk. A csapat beszámolt felfedezéséről az Európai Földtudományi Egyesület 2024. április 14-19. tartott közgyűlésén.

(Forrás: Európai Földtudományi Egyesület: https://www.egu.eu/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!