A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Azonosították II. Ramszesz szarkofágját

A szarkofág töredéket Egyiptomban, egy kopt épület padlója alatt találták.
Fotó: Kevin Cahail
Vágólapra másolva!
Régészek megállapították, hogy egy kopt épület padlója alatt elrejtett szarkofág töredéke egykor II. Ramszeszhez tartozott. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A régészek 2009-ben tárták fel a gránit leletet egy kelet-közép Egyiptomban elhelyezkedő ókori városban, Abydosban lévő kopt épület belsejében. A csapat megállapította, hogy a szarkofág két eltérő egyént tartalmazott, eltérő időben. 

Azonosítani azonban csak a későbbi tudták, a 21. dinasztia egy magas rangú, Menkheperre nevű papját, aki körülbelül Kr.e. 1.000-ben élt. 

A szarkofág másik tagja rejtély. A szarkofágot vésett dekorációk és szövegek borítják. Azt tudják a régészek, hogy az Egyiptomi Új Királyság egy nagyon magas rangú alakjához tartozott.

Az egyiptológusok megfejtettek egy figyelmen kívül hagyott pajzsdíszt, egy ovális alakú metszetet, ami II. Ramszesz fáraó nevét ábrázolja.

II. Ramszesz az ókori Egyiptom 19. dinasztiájából származó harmadik uralkodója volt, Kr. e. 1279-1213-ig uralkodott. Kiterjesztette az Egyiptomi Birodalmat a mai Szíria területéig és építkezéseket folytatott, köztük Karnak Templomának bővítését.

II. Ramszesz múmiáját és koporsóját egy templom komplexumban, Deir el-Bahariban, egy elrejtett helyen találták meg 1881-ben Luxor külső részén és tartalmazta még a nemesség 50 tagjának maradványait, köztük apjáét. II. Ramszesz nagyon díszes koporsóját az ókori Egyiptomból származó egyik legmeglepőbb koporsónak tartják.

A szarkofág töredéket Egyiptomban, egy kopt épület padlója alatt találták.
Fotó: Kevin Cahail / Live Science

 

Mielőtt az újonnan felfedezett szarkofágba helyezték, II. Ramszeszt egy mára elveszett arany koporsóba temették és egy alabástrom szarkofágba helyezték, amelyet sírjában fosztogatók által lerombolva találtak. 

Később egy gránit szarkofágba vitték, amit Menkheperre Abydosba vitt saját használatra. 

A felfedezés új bizonyítéka annak, hogy ebben az időben a Királyok Völgyébe nem csak fosztogatók jártak, hanem a rákövetkező uralkodók a temetési objektumokat újra használták.

A tanulmányt a Revue D’Égyiptologie magazinban publikálták.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!