Fanatikus állatjogi aktivista gyilkolta meg a holland politikust

Wilhelmus Simon Petrus Fortuijn, ismertebb nevén Pim Fortuyn, holland politikus, író, tanár, üzletember, PimFortuyn
Főleg a szélsőségesek haragját vívta ki Pim Fortuyn, holland politikus, író és tanár, aki szót emelt a mértéktelen bevándorlás ellen
Fotó: Photo by ED OUDENAARDEN / ANP / AFP
Vágólapra másolva!
Pim Fortuyn a 2000-es évek egyik legismertebb politikai alakja volt Hollandiában. Kampányában a migráció elutasítása került a középpontba, különösen a muszlimok betelepülése ellen tiltakozott. Egy, a bevándorlást támogató állatjogi aktivista, Volkert van der Graaf azonban úgy látta, a politikai konfliktust csak gyilkossággal lehet megoldani.
Vágólapra másolva!

Megtervezett merénylet

A 2002-es választási időszak alatt Pim Fortuyn számos emberből váltott ki indulatokat. Egy alkalommal tüntetők támadtak rá. és vizelettel áztatott krémes pitével dobálták meg. Nézetei miatt sokan tartották szélsőjobboldalinak, azonban ezektől a vádakat ő mindig visszautasította. Fortuyn az incidensek után azt nyilatkozta, hogy veszélyben érzi magát, ennek ellenére a kampánynak folytatódnia kellett, és már csak pár nap volt a szavazásig. 2002. május 6-án Fortuyn útja a 3FM rádióba vezetett Hilversumba, ahol interjút adott. 

Wilhelmus Simon Petrus Fortuijn, ismertebb nevén Pim Fortuyn, holland politikus, író, tanár, üzletember, PimFortuyn
Wilhelmus Simon Petrus Fortuijn, ismertebb nevén Pim Fortuyn, holland politikus, író, tanár, üzletember
Fotó: Photo by ED OUDENAARDEN / ANP / AFP / Photo by ED OUDENAARDEN / ANP / AFP

A merénylője teljes mértékig tisztában volt azzal, hogy célpontja éppen melyik szegletében jár az országnak, 

így nem okozott nehézséget megterveznie a gyilkosságot. 

Az internetről szerzett információk és egy illegálisan vásárolt fegyver birtokában van der Graaf elindult megölni a politikust. A rádió épületéhez érkezve Fortuyn autóját látva megbizonyosodott róla, hogy jó helyen jár, és elbújt egy közeli bokorban. Több óra várakozást követően áldozata kilépett az épületből. Az aktivista érezte, hogy elérkezett az ő ideje. Elindult felé, majd miután elhaladt mellette, visszafordult és hatszor elsütötte fegyverét.

 

Ez volt a holland történelem első politikai gyilkossága

A kiérkező mentők mindent megtettek, de a sérülések túlságosan súlyosak voltak ahhoz, hogy Fortuyn túlélje a támadást. Mindeközben többen is üldözőbe vették az elkövetőt, akit végül nemsokára elfogtak a rendőrök. 

A holland és a nemzetközi közvéleményt is mélyen megrázta az incidens, ugyanis ez volt a modern történelem első politikai gyilkossága az országban.

A pártok sorra jelentették be, hogy felhagynak a kampánnyal és részvétüket fejezték ki az elhunyt politikus hozzátartozóinak. A választásokat ennek ellenére nem halasztották el, amely pozitívan hatott Fortuyn pártjára nézve. 

Wilhelmus Simon Petrus Fortuijn, ismertebb nevén Pim Fortuyn, holland politikus, író, tanár, üzletember, PimFortuyn
Sok ellenséget szerzett magának azzal, hogy szót emelt az egyre mértéktelenebbé váló bevándorlás ellen
Fotó: Photo by ED OUDENAARDEN / ANP / AFP / Photo by ED OUDENAARDEN / ANP / AFP

A List Pim Fortuyn 26 helyet szerzett a rendelkezésre álló 150 képviselői székből, amely már elég volt ahhoz, hogy alkupozícióba kerüljenek. A szavazatok 17%-át elnyerő párt így sikeresen tudott koalícióra lépni más politikai csoportokkal. 

 

Engedménnyel szabadult

Van der Graaf későbbi vallomásában kifejtette, hogy a merénylet elkövetésében a védelmezés motiválta. A férfi mindvégig meg volt győződve tettének helyességéről, amellyel állítása szerint a muszlim bevándorlókat és menedékkérőket kívánta megóvni. 

Az aktivistát teljes mértékben beszámíthatónak találták a szakemberek, így tettének következményeivel tisztában volt. 

A bíróság példát kívánt statuálni az ítélet meghozatalakor, és kezdetben az életfogytiglani börtönbüntetés is lehetséges alternatívának számított. Végül ennél jóval enyhébb, mindössze 18 év szabadságvesztésre ítélték a férfit. A holland törvények értelmében jó magaviselet esetén a kiszabott büntetések egyharmadát elengedik az elítélteknek.

Wilhelmus Simon Petrus Fortuijn, ismertebb nevén Pim Fortuyn, holland politikus, író, tanár, üzletember, PimFortuyn
Mindössze 18 évre ítélték Pim Fortuyn merénylőjét
Fotó: Photo by ROBIN UTRECHT / ANP / AFP / Photo by ROBIN UTRECHT / ANP / AFP

Ennek az engedménynek köszönhetően Pim Fortuyn merénylője 2014-ben feltételekkel ugyan, de távozhatott a börtönből, miután úgy ítélték meg, hogy nincs reális esély arra, hogy ismét gyilkoljon. 

Fortuyn pártjának híveit felháborította a döntés, amely ellen tüntetés is szerveződött, sőt egyesek állítólag van der Graaf megölésével is fenyegetőztek. 

Az akkori időszak egyik legjelentősebb politikai gyilkosságának vélt merénylet sok változást hozott Hollandiában, a politikában és az ítélkezésben egyaránt. A parkolóban, ahol Pim Fortuyn életét vesztette, egy tábla őrzi a politikus emlékét.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről