A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fémdetektoristák 300 éves érméket ástak ki, amit egy legendás lengyel szélhámos rejtett el

A fémdetektoristák által a lengyelországi hegyekben talált sok ezüstérme közül kettő.
Fotó: Świętokrzyska Exploration Group
Vágólapra másolva!
A fémdetektoristák az arany- és ezüstérméket egy lengyelországi hegyi tartományban fedezték fel, mely egykor egy legendás szélhámoshoz tatozott. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A 17. század végén és a 18. század elején Antoni Jaczewski a Jeleniowskie-hegy közelében fekvő városban, Kielceben becsapta az embereket. A lengyel legenda szerint Jaczewski meggyőzte az embereket gyógyító erejéről, melyet a vele a vadomban élő Isten anyjától kapott, és elcsalta őket a hegyi településére.

Abban az időben Lengyelország háborúban állt és pestis söpört végig az országon, dupla csapás, ami nyilvánvalóan meggyőzte az embereket, hogy felkeressék Jaczewskit. A gyógyításárt cserébe a polgárok arany- és ezüstérmékkel fizettek neki.

A fémdetektoristák által  a lengyelországi hegyekben talált sok ezüstérme közül kettő.
Fotó: Świętokrzyska Exploration Group / Live Science

A hatóságok végül elkapták és letartóztatták, de később megmenekült a bebörtönzés elől és folytatta a polgárok becsapását. 1712-ben letartóztatták újra, de ezúttal életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték.

A kincset a fémdetektoristák 2022-ben fedezték fel, de a hatóságok csak 2024-ben jelentették be és megerősítették a legenda valódiságát.

Az érméken kívül a csapat felfedezett egy a Madonnát és gyereket ábrázoló arany hamburgi dukátot 1648-ból. Mivel ki van lyukasztva, a szakértők úgy vélik, hogy medalionként viselhették.

Eddig Antonit fiktív személynek/mítosznak/legendának tekintették. A kincs megtalálásával megerősítették, hogy tényleg létezett.

Az még nem jelentették be a hatóságok, hogy mennyi érmét találtak, mert a vizsgálat még folyamatban van. Rengeteg van, főleg ezüstérmék . Vannak a 17. század végéről és a 18. század elejéről valók.

(Forrás: Live Science:  https://www.livescience.com/)


 


 


 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!