Váratlan hatása lehet a gránátalma-fogyasztásnak

gránátalma
Fotó: BSIP via AFP
Vágólapra másolva!
Van a gránátalmában, a dióban és az eperben egy olyan anyag, amely bizonyos biológiai folyamatok serkentésével védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport korábban már megállapította, hogy a B3-vitamin egyik formája, a nikotinamid-ribozid (NR) segít eltávolítani a sérült mitokondriumokat az agyból. Ha az idegrendszer tisztító mechanizmusai nem működnek rendesen, akkor ezek a biológiai hulladékok felhalmozódnak, és neurodegeneratív betegségeket, többek között Alzheimer- és Parkisnon-kórt okoznak.

gránátalma
A gránátalmában lévő vegyület védhet az Alzheimer-kór ellen
Fotó: foodcollection via AFP

„Azt tapasztaltuk, hogy sok neurodegeneratív betegségben szenvedő páciensnél a kóros mitokondriumok eltávolítására hivatott mitofágia nem működik megfelelően. Ha ez a folyamat ellehetetlenül, akkor a rosszul működő miktokondriumok felhalmozódnak, és gátolják az egészséges agyműködést. 

Amennyiben képesek lennénk serkenteni a mitofágia folyamatát, vagyis a rossz mitokondriumok eltávolítását, annak pozitív hatása lenne az agy egészségére nézve”

 – magyarázta Vilhelm Bohr, a Koppenhágai Egyetem biokémikusa.

A helytelenül funkcionáló mitokondriumok hozzájárulnak az amiloid plakkok keletkezéséhez, amelyek káros fehérjelerakódások az agyban, és Alzheimer-kórt okoznak.

Egy korábbi tanulmányban nikotinamid-ribozid vegyületet adtak alzheimeres egereknek. Az anyag csökkentette a káros amiloid lerakódás mértékét azáltal, hogy fokozta a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) nevű metabolikus koenzim termelését.

Gránátalmával az Alzheimer ellen?

Bohr és munkatársai most azt találták, hogy a gránátalmában található urolitin A szintén javítja az agy Alzheimer elleni védekezését. 

Az urolitin A-val kezelt alzheimeres egereknél javultak a tanulási, emlékezési és szaglási képességek.

Az urolitin A a gránátalmában, eperben és diófélékben jelentősebb mennyiségben van jelen.

gránátalma
A gránátalmában nagy mennyiségben van jelen az urolitin A nevű vegyület, ami serkenti a szervezet Alzheimer ellenes védekezését. 
Fotó: foodcollection via AFP

Az urolitin A egy cathepsin Z nevű fehérjére volt hatással, amely a jelek szerint túlműködik az Alzheimer-kórral küzdő betegek agyában, és szerepet játszik a gyulladás létrejöttében. Az urolithin A korlátozta a veszélyes fehérje termelődését, így annak mennyisége az egészségeseknél megfigyelhető minimális szintre zuhant vissza. Kevés cathepsin Z mellett visszaálltak azok a folyamatok, amelyek lehetővé teszik a biológiai hulladékok eltávolítását a szervezetből.

Az urolithin A kezelésről azt is megállapították, hogy szabályozza az immunválaszokat és más, az Alzheimer-kórra jellemző élettani útvonalakat. Fontos megjegyezni, hogy az urolithin A nem csodaszer, és önmagában nem gátolja meg az Alzheimer-kór kialakulását, viszont segíti a szervezet védekező képességét a betegség ellen, illetve lassíthatja annak előrehaladását. 

Ha pedig az urolithin A-t természetes anyagokkal visszük be a szervezetünkbe, akkor a mellékhatások valószínűsége is szignifikánsan kisebb lesz, véli Bohr.

Mivel az eredmények egérkísérleteken alapulnak, nem lehetünk biztosak abban, hogy az urolitin A ugyanilyen hatással lesz az emberi agyra, ezért a klinikai vizsgálatokat mindenképpen folytatni kell.

A tanulmány az Alzheimer's & Dementia című folyóiratban jelent meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről