A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még a halál sem választ el – miért így temették el őket?

Újkőkori település rekonstrukciója
Fotó: Zdenek Burian
Vágólapra másolva!
A sírban is egymást átölelő szerelmespár, a gyermekét védelmező anya és egy sírban egyesült család. Kik és miért temették el őket ilyen intim helyzetben? Miben lelték halálukat? Vajon egyszerre tértek örök nyugovóra? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a kutatók az alábbi hat, meglehetősen ritka esetben.
Vágólapra másolva!

Rézkori szerelmi emlék Tatabányán

Az emberi érzelmek alkalomadtán olyan erősek, hogy a halált követően sem halványulnak el. Természetesen ilyenkor az elhunytak környezetében élők számára egyértelmű volt, hogy a szoros érzelmi kapocs miatt temetik el az elhunytakat nem mindennapi pozícióban. Egy ilyen kötelék megnyilvánulását láthatjuk két tatabányai csontváz esetében is. A rézkori férfi és nő karjaikkal egymást átölelve feküdtek végső nyughelyükön. A halálakor a harmincas éveiben járó férfit kőeszközökkel, a pár másik tagját pedig számos ékszerrel hantolták el sok ezer évvel ezelőtt. 

A tatabányai őskori szerelmesek feltárt sírja
Fotó: Facebook/Tatabányai Múzeum

Az izraeli Bétszaidában több mint 3000 évvel ezelőtti csontvázakat tártak fel: egy meglehetősen fiatal fiú öleli át kedvesét hátulról, aki valószínűleg még csak a tízes évei elején járhatott. A bizalmat sugalló pozícióban fekvő fiatalokról nem tudni, hogy mi okozta vesztüket, de az is kérdéses, hogy egyáltalán melyik társadalmi rétegbe tartoztak. 

Az sem biztos, hogy a „Rómeó és Júliának” keresztelt párra mint egyáltalán szerelmespárra hivatkozhatunk: 

gondoljunk csak arra, hogy azok rendezték el őket ilyen testhelyzetben, akik eltemették őket. Mindenesetre a kutatók abban biztosak, hogy a pár egyszerre hunyt el.

 

A halálban is gyermekét védelmezte a négyezer éve elhunyt nő

A görögországi Alepotrida-barlangban akadtak rá egy egymást ölelő, több mint 5000 éves férfi és nő csontvázára, akik valószínűleg egyszerre távoztak az élők sorából. A régészek szerint egy földrengés következtében – a bejárat beomlása miatt – a barlangban élő emberek jelentős része nem tudott kijutni onnan, ott érte őket a halál. Az 1958-ban véletlenül rájuk találó barlangászok más ritkaságnak is szemtanúi lehettek, ugyanis a pár mellett egy edényben eltemetett gyermek és magzat maradványait is megtalálták. Úgy tartják, hogy anya és gyermeke kapcsolatánál nincs erősebb kötődés. Talán ez lehet a megfejtése annak a két eltemetett személy rejtélyének, akiknek rokoni kapcsolatát egyelőre csak találgatják a tudósok. Az Olaszországban feltárt középkori sírban feltehetően egy felnőtt nőt és egy gyermeket temettek el együtt.

Egy pompeji anya a gyermekével
Fotó: Facebook / Pompeii Herculaneum Stabiae Oplontis

 A régészek szerint a gyermeket a nő karjaiban tartva öleli magához, az utókor pedig ezt az anyai óvó szándék biztos jelének feltételezi. A kínai Csinghaj tartomány egyik településén négyezer éve megállt az idő. Egy földcsuszamlás következtében elpusztított településen remekül konzerválódott emberi maradványokra bukkantak a régészek. 

A szakemberek a számos hasznos információ mellett szívszorító jelenetekkel is találkoztak a feltárások során. 

Az egyik ilyen eset a vég pillanatában a gyermeket védelmező nőt ábrázol. Eleinte azt feltételezték a szakemberek, hogy anyáról és fiáról van szó, később azonban a DNS-vizsgálatok megállapították, hogy nincsenek közvetlen rokonságban.

 

Életükben és halálukban is együtt maradtak

Életükben és halálukban is együtt maradt az a család, akiket több, mint 4000 éve temettek el a mai Németország területén. A régészek a Naumburg városa közelében talált sírban négy személy maradványaira bukkantak, akiket párosával, egymással szemben, az oldalukra fektetve helyeztek el. A kutatók DNS mintavétel segítségével sikeresen megállapították, hogy egy komplett családról van szó. A vizsgálat során az is kiderült, hogy az elhunytak erőszakos halált haltak, csontjaikon balta és nyilak által okozott sérülések nyomait fedezték fel. 

Tömegsír részlete Ásotthalmon
Fotó: Facebook / Kiss Pál Múzeum Tiszafüred

A valószínűleg meggyilkolt anyát és az apát is az egyik gyermekükkel szemben temették el. A szakértők szerint elhantolóik minden bizonnyal így szerették volna jelezni, hogy a holtak egy biológiai család tagjai voltak. A két, 5-10 év körüli kisfiú szintén a szülőket ért támadás során veszíthette életét. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!