A narancshéj meglepő egészségügyi előnyöket jelent a szívünk számára

A narancshéj meglepő egészségügyi előnyöket jelent a szívünk számára
A narancshéj meglepő egészségügyi előnyöket jelent a szívünk számára
Vágólapra másolva!
A narancs keserű héja védi a gyümölcsöt, és a saját belső szerveinket is megvédhetné, ha nem dobnánk el a héját. A narancshéjról most kiderült, hogy egy új, bioaktív vegyületet, feruloilputreszcint (FP) tartalmaz, amely elfogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére.
Vágólapra másolva!

A narancshéj hatásait kutatták

A narancshéjjal kapcsolatos felfedezés izgatottá tette a Floridai Egyetem és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának tudósait. A kísérletek során az egereket hat héten keresztül egy FP-ben gazdag, tápláló narancshéj-kivonattal etették, és a kutatók a gyulladáshoz és a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó vér biomarkerek csökkenését tapasztalták. Még akkor is, 

ha ez idő alatt magas zsírtartalmú étrendet fogyasztottak: a napi adag FP-vel etetett állatok kevesebb zsírt híztak, mint a kontrollcsoport.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, az FP egy olyan metabolit, amelyet eredetileg a grapefruit leveleiben és levében találtak. Bár bizonyos narancsfajtákban is előfordul, de úgy tűnik, hogy a lime-ban, citromban, mandarinban nincs jelen.

A narancshéj meglepő egészségügyi előnyöket jelent a szívünk számára
A narancshéj meglepő egészségügyi előnyöket jelent a szívünk számára
Fotó: Capelle.r/Getty Images

A vegyület az elmúlt években nagy érdeklődésnek örvendett antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciálja miatt, de a szakértők még mindig nem tudnak róla mindent.

Ez egy újszerű felfedezés, amely rávilágít a feruloilputreszcin eddig fel nem ismert egészségügyi potenciáljára a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében

 – mondta Yu Wang, a Floridai Egyetem élelmiszerkutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A narancs a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, amelyet főként a leve miatt fogyasztanak, a keserű héját pedig jellemzően eldobják. Évente 32 millió tonna narancshéj megy veszendőbe, pedig tökéletesen ehető, ráadásul jót tesz nekünk. Ha a narancsmaradékot megetetik a csirkékkel, az az állatok egészségére nézve is előnyös. Floridában az államban keletkező narancshéjnak körülbelül a felét adják a szarvasmarháknak. De talán van rá okunk, hogy eltegyük magunknak.

 

A legegészségesebb kivonatot akarják előállítani

A narancs héja a lédús részhez képest lenyűgöző koncentrációban tartalmaz vitaminokat, antioxidánsokat és limonént – egy olyan vegyi anyagot, amely gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal bír. Annak kiderítése, hogy mely bioaktív vegyületek a legfontosabbak az emberi egészség szempontjából és miért, kulcsfontosságú lesz, ha a tudósok a lehető legegészségesebb kivonatot akarják előállítani.

Az FP-t nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha ezt a metabolitot fogyasztjuk, úgy tűnik, hogy megállítja a bélben lévő bizonyos baktériumokat abban, hogy a táplálék lebontása során egy trimetil-amin (TMA) nevű mellékterméket bocsássanak ki

 – magyarázta Yu Wang, hozzátéve, hogy a TMA-t a bélbaktériumok termelik, amelyek gyakran vesznek részt a hús emésztésében vagy a magas zsírtartalmú, alacsony fehérjetartalmú étrendben. 

A narancshéj egy új, bioaktív vegyületet, feruloilputreszcint (FP) tartalmaz
A narancshéj egy új, bioaktív vegyületet, feruloilputreszcint (FP) tartalmaz, amely elfogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére.
Fotó: PInterest

Amikor ez a vegyület a bélből a véráramba, majd a májba kerül, ott trimetilamin-N-oxiddá (TMAO) metabolizálódik.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a TMAO összefüggésbe hozható az artériás plakkok felhalmozódásának, a szívbetegségeknek, a stroke-nak, az elhízásnak és a 2-es típusú cukorbetegségnek a fokozott kockázatával. A narancshéjban található FP viszont segíthet ellensúlyozni ezt a kockázatot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről