Vérezni kezdett a kivágott fa

Fotó: Design Your Trust
Vágólapra másolva!
A Pterocarpus angolensis első látásra egy teljesen átlagos fának tűnik. Ha viszont megvágják a törzsét, vérszerű nedvet bocsát ki magából. Szerencsére nem a rémálmaink elevenednek meg előttünk, van tudományos magyarázat a jelenségre.
Vágólapra másolva!

A Pterocarpus angolensis Afrika déli országaiban él, és akár 16 méter magasra is megnőhet. Faanyaga jó minőségű, nem megy át térfogatváltozáson, nem puhul, ráadásul kellemes színvilágú és illatú, ezért a bútoripar előszeretettel hasznosítja.

A Pterocarpus angolensis nedve a vérre emlékeztet
Fotó: Design Your Trust

A fa sérülésekor vérszerű nedvet bocsát ki magából. 

Ez az anyag a tannin nevű vegyület miatt vérvörös színű.

A közönséges növények leveleinek és szárainak tannintartalma nagyjából 12-20 százalék. 

A Pterocarpus angolensisnél ez az arány 77 százalék.

A tanninok, más néven csersavak növényi eredetű polifenolok, amelyek összekötik és kicsapják a fehérjéket. Az anyagot a növény elsősorban védekezésre használja; az állatok ugyanis nem kedvelik a tannin ízét, így elkerülik a vegyületet nagyobb mennyiségben tartalmazó növényeket.

A fa nedvében nagy mennyiségű tannin található, ezért vérvörös színű
Fotó: Design Your Trust

A fa vérvörös nedvének az őslakosok egyébként gyógyhatást tulajdonítanak, így az afrikai népi gyógyászat előszeretettel hasznosítja, de emellett festékként is alkalmazzák. A Pterocarpus angolensis másik különleges tulajdonsága, hogy tűzálló, így sokszor ültetvények mellé telepítik.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről