Tudja-e, melyik a világ legcsöndesebb helye?

A visszhangmentes kamra le van zárva minden potenciális zajforrástól.
Fotó: BBC/Microsoft
Vágólapra másolva!
Abszolút csend nincs. Még ha elutazunk a távoli sivatagba egy szélmentes napon, ha kizárjuk a külső zajokat, ha akusztikus laborban, visszhangmentes szobában vagyunk, akkor sincs. Testünk hangokat ad ki, halljuk például a vérkeringés "zörejét". Általában ezeket a elnyomják a külső zajok, de a sivatagban, vagy egy visszhangmentes szobában ezek hallhatóvá válnak, persze a különböző környezetekben eltérőek lehetnek ezek a tapasztalatok.
Vágólapra másolva!

A kamrában a hangnyomásszint -20,6 decibel. (Az emberi suttogás kb. 30 decibel, a a normál légzés 10 decibel.) A – 20,6 decibel közel van ahhoz a határához, amit vákuum nélkül  lehet elérni.  A levegő molekulák ütközése szobahőmérsékleten körülbelül -24 decibel. Az emberi hallás határa 0 decibel, bár az, hogy a fülünk nem érzékel hangot, még nem azt jelenti, hogy nincs is semmiféle hang, mivel lehetséges, hogy a füllelmár érzékelhetetlen hang negatív értékű.

 

Hogy lehet negatív értéke a decibelnek?


A decibel egy referenciaértékkel való összehasonlítás,  nem pedig abszolút mértékegység. A referenciapont a 0, az a minimum hang, amit az emberi fül még képes érzékelni külső segítség nélkül. 

Ha a hangszint pozitív, a hang erősebbb, ám ha a hangszint negatív, akkor a hang halkabb, mint a viszonyításként használt határérték. 

De a zéró decibel a kontextustól függ. Professzionális hangfelszerelésnél a 0 decibel az a maximális szint, mielőtt torzulás történik. A decibel logaritmikus mértékegység, ami az jelenti, hogy a növekedés vagy a csökkenés a mért érték 10-szerese.

A visszhangmentes kamra le van zárva minden potenciális zajforrástól.
Fotó: BBC/Microsoft

 

A szuperhalk kamra

A Building 87 mélyén lévő kamra el van szeparálva a környező épületektől. Nagy habékek fedik, amik  minden  a padlótól, falakról, mennyezetről érkező visszaverődést tompítanak. A falat látjuk, de nem "halljuk". A kamrában olyan tökéletes a zaszigetelés, hogy halljuk a vérkeringést, vagy a csontok őrlését, ahogy mozognak az ízületek, de szintén hallhatóvá válik a szemünk "cuppogása", ahogy mozog a koponya szemüregében, és jól hallani a gyomor mormolását is. Amikor a kamrában beszélünk, furán, tompítva hallható a hangunk amit a hallgatók úgy érzékelnek, mintha be volna dugulva a fülük.

A kamra 6 betonréteg közepén fekszik, és 68 rezgő rugón lebeg, amelyeket saját külön alaplemezekre szereltek. A kamrának egyáltalán nincs közvetlen kapcsolata a körülötte levő épülettel.

A 6,36 méter oldalhosszúságú kocka mindegyik oldala 1,3 méter hosszú hangelnyelő habékekkel csatlakozik, hogy megakadályozzák a kamrában produkált hangok hangok falról való visszaverődését. Ugyanezt a technikát alkalmazzák a koncerttermekben és a zenestúdiókban is, de ott nincs ilyen csend.

A padló olyan acélkábelekből áll, amit az anyahajókon használnak, hogy landoláskor megállítsák a vadászgépeket amikor azok leszállnak a repülőgép- hordozóra. A kábelek úgy vannak összekötve egymással mint egy trambulinháló. Felfüggesztettek egy speciálisan tervezett légkondicionáló és sprinkler rendszert is a kamra és a betonfal közti 1,2 méter széles résbe.

A Microsoft visszhangmentes kamrája segít elektronikáinak tesztelésében.
Fotó: BBC/Microsoft

 

Mire használják a kamrát?

A speciális kamrát több mindenre használják, így többek között felszereléseket tesztelnek benne. Különféle elektromos felszereléseknek mérik a zajszintjét működés közben: olyan kis rezgéseket keresnek, amit a kondenzátorok hoznak létre az elektromos áramtáblákon, és amik hümmögés-szerű hangot hoznak létre, ami zavaró lehet a fogyasztók számára. 

Így próbálják megkeresni és enyhíteni a zaj okát; 

például a kondenzátort különböző konfigurációkba helyeziki és így a rezgések kioltják egymást. Más olyan komponenseket is vizsgálnak számítógépen, amik zajt csinálnak.

A kamrában behangolják azt a hangot, amit a különböző komponenseknek ki kell adniuk. Hasonlóan tesztelik a mikrofonokat is, és új  technológiákat, technikákat fejlesztenek abból a célból, hogy lemásolják a háromdimenziós hangot a virtuális valósághoz.

A látogatók általában nyomasztónak találják a kamrát, van aki el is szédül a zajmentes környezetben. . Akadnak azonban olyanok is, aki számára nyugtató, relaxáló hatású a sehol másutt nem tapasztalható csend.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről