Különleges anyagból készült műholdat küld az űrbe Japán

Vágólapra másolva!
Elkészült a világ első fából épített műholdja. A japán kutatók szeptemberben küldik fel az űrbe a SpaceX amerikai űripari vállalat rakétájával - tudatták Tokióban.
Vágólapra másolva!

A kísérleti, kocka alakú műhold, amelyet a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry japán cég tudósai fejlesztettek ki, minden éle 10 centiméter hosszú. Alkotói arra számítanak, hogy

 a fa teljesen elég, amikor a szerkezet visszatér a légkörbe, és nem szennyezi majd a környezetet fémdarabokkal

- írja az SFC.

"Előnyben kell részesíteni a nem fémből készült műholdakat" - jelentette ki a sajtótájékoztatón Doi Takao űrhajós és a Kiotói Egyetem oktatója.

A fejlesztők a jövő héten tervezik átadni a magnóliafából készült LignoSat műholdat a JAXA japán űrügynökségnek - számolt be a JIJI. Közölték, hogy szeptemberben egy SpaceX-rakéta fedélzetén küldik majd az űrbe a Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űreszközt ezután az ISS japán kísérleti moduljából helyezik ki a világűrbe, hogy teszteljék szilárdságát és tartósságát. 

"Az adatokat a műholdról elküldik a kutatóknak, akik ellenőrizni tudják majd a műholdat érő hatások jeleit, és azt, hogy miképpen viseli a hatalmas hőmérsékleti változásokat" - mondta az AFP francia hírügynökségnek szerdán a Sumitomo Forestry szóvivője.   

Ez utóbbi cég néhány éve kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben.

A Kiotói Egyetem szakembereivel együttműködve tanulmányozták a különböző fafajtákat, hogy azok miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe. A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer darab űrszemétről tudnak a szakemberek. Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, legutóbb a SpaceX kétméteres és 40 kilogrammos rakéta darabja landolt egy floridai farmer földjén.

Azt megelőzően pedig beszakította Floridában egy családi ház tetejét egy Nemzetközi Űrállomásról indított, 700 gramm súlyú csomag.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről