A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szörnyű tüneteket okozó mutáns Ebola-vírust fejlesztettek egy kínai laborban

Ebola
Ebola-vírus elektronmikroszkópos képe
Fotó: NIH / IMAGE POINT FR / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP
Vágólapra másolva!
Kínai tudósok egy csoportja olyan vírust fejlesztett, amely tulajdonságaiban sokban hasonlít az Ebolára. A mesterséges kórokozóval hörcsögöket fertőztek meg, amelyek néhány nap alatt, szörnyű kínok között elpusztultak.
Vágólapra másolva!

A kínai Hebei Orvosi Egyetem kutatói egy kevésbé veszélyes vírust, a szarvasmarhákat fertőző Vesicular stomatitist módosították úgy, hogy az Ebola fehérjéit kódoló géneket ültettek bele. A génszerkesztett kórokozó ezt követően már halálos kimenetelű fertőzést volt képes előidézni a laboratóriumi hörcsögökben.

Ebola
A kutatók egy kevésbé veszélyes vírus genetikai módosításával hozták létre a mutáns Ebolát
Fotó: IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP

Az Ebola-vírus (EBOV) súlyos gyulladást és szövetkárosodást okoz az egész testben, befolyásolja a természetes véralvadási mechanizmust, ami belső vérzéshez és végül halálhoz vezet. A vírus a fertőzött emberek testnedveivel, például vérrel, nyállal, verejtékkel és könnyekkel való közvetlen érintkezés útján, valamint az ilyen folyadékokkal szennyezett tárgyak megérintésével terjed.

Az Ebola kórokozójának vizsgálata eddig rendkívül körülményes és drága volt, mert csak a legmagasabb, BSL-4-es biztonsági szintű laboratóriumokban tanulmányozhatták.

A legújabb módszer, amelyet a Virologica Sinica folyóiratban ismertettek, 

egy olyan génmódosított kórokozót alkalmaz, amely az emberre kevésbé veszélyes, és az alacsonyabb biztonsági szintű BSL-2-es laborokban is vizsgálható.

„Az EBOV elleni intézkedések kifejlesztését sokáig akadályozta az ideális állatmodellek hiánya, mivel az Ebola vizsgálata kizárólag BSL-4 biztonsági szintű létesítményekben történhet” – írták a kutatók.

Az új tanulmányban a módosított vírussal megfertőzött hörcsögök az Ebola-fertőzötteknél tapasztaltakhoz hasonló betegségtüneteket mutattak; ezek közé tartozott a kóros fogyás, sokszervi elégtelenség, súlyos szemgyulladás és fekélyképződés, ami miatt a rágcsálók szervezete nagy mennyiségű vírust termelt.

Két-három nap alatt elpusztította a hörcsögöket a vírus

Az elpusztult hörcsögök boncolásakor kiderült, hogy a mesterséges vírus a rágcsálók egész testében szétterjedt, és a kórokozó különösen a szívet, az agyat, a vesét, valamint a májat károsította.

A fertőzést követő két-három napon belül minden állat elpusztult”

- jegyezték meg a kutatók, hozzátéve, hogy az Ebola elleni vakcinák hatékonyságát ezzel a modellel viszonylag hamar igazolni lehet. Ez felgyorsíthatja a jövőbeli oltóanyagok fejlesztését is.

A tudósok abban bíznak, hogy az új modell a jövőben nagy szerepet játszhat az Ebola-vírus okozta szemészeti rendellenességek vizsgálatában.

„Ezzel a vírusmodellel BSL-2-es biztonsági szint mellett, még a klinikai vizsgálatok megkezdése előtt biztonságosan, hatékonyan és gazdaságosan értékelni tudjuk az Ebola-vírus elleni orvosi intézkedéseket. Ez felgyorsíthatja a vírusellenes technika fejlődését, ami áttörést hozhat az Ebola elleni küzdelemben” – magyarázták a szakértők.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!