Tengerbiológusok szerint a hőség áll a megnövekedett cápatámadások hátterében

Florida térségében különösen gyakori a bikacápa (Carcharhinus leucas), amit potenciálisan az egyik legveszélyesebb cápafajnak tartanak a szakértők
Fotó: Cultura Creative/George Karbus Photography
Vágólapra másolva!
A közelmúltban megnövekedett a szörfdeszkán evezők, a paddleboard-osok elleni agressziók száma Florida partvidékén. A közvélemény ezt az aggasztó jelenséget a kardszárnyú delfinek felbukkanásával hozta összefüggésbe, de a tengerbiológus szakértők vizsgáltai más eredményre jutottak.
Vágólapra másolva!

Egy napon belül három embert is bikacápa-támadás ért


A floridai partvidéken a közelmúltban bekövetkezett két egymást követő cápatámadást a közösségi médiában megjelent bejegyzések a Mexikói-öbölben megtelepedett karszárnyú delfinekkel hozzák kapcsolatba, de ennek nincsen semmi értelme – nyilatkozta a nagy port felvert esetekről Erick Higuera-Rivas tengerbiológus a Live Science tudományos hírportálnak. Június 7-én három ember is megsérült két cápatámadásban Walton megye partjainál, Destin és Panama City Beach között. 

Egy napon belül három embert is bikacápa-támadás ért a floridai partokon
Fotó: Live Science/Julian Gunther

Az áldozatok közül egy 45 éves nőt a Watersound Beach közelében érte támadás, de két tinédzser is megsérült még ugyanazon a napon cápaharapás miatt, körülbelül hét kilométerre keletre az első támadás helyszínétől. Valószínűleg ugyanaz a bikacápa (Carcharhinus leucas) volt a felelős mindhárom támadásért – nyilatkozta Corey Dobridnia, a Walton megyei seriff hivatal képviselője a USA Today lapnak.


Alaptalanul gyanúsítják a kardszárnyú delfineket


A kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) is ugyanabban a régióban észlelték az elmúlt hetekben, ahol a cápatámadások történtek. E bből néhányan arra a következtetésre jutottak, hogy a gyilkos bálnák közelebb terelték a bikacápákat a parthoz, ahol ezek megtámadták az embereket. Az orkákat június 4-én látták utoljára Destintől délre, körülbelül 120 kilométerre attól a helytől, ahol három nappal később a cápatámadások történtek. 

Higuera-Rivas azonban azt mondja, hogy a két esemény semmilyen módon "nem kapcsolódik egymáshoz". 

A tengerbiológus az orkák viselkedését tanulmányozza egy mexikói tengervédelmi és természetvédelmi civil egyesületnél, beleértve a cápákkal és rájákkal való interakcióikat is. Annak ellenére, hogy az elmúlt években megfigyeltek néhány kardszárnyú delfint amelyek nagy fehér cápákra (Carcharodon carcharias) vadásznak Dél-Afrika partjainál, illetve bikacápákat üldöznek a Kaliforniai-öbölben, Higuera-Rivas szerint a legutóbbi támadások hátterében nem a kardszárnyúak állnak.

Kardszárnyú delfinek a Mexikói-öbölben
Fotó: Live Science/Serge Melesan

 „Az orkák számának látszólagos megnövekedése arra vezethető vissza, hogy a Mexikói-öbölben is egyre népszerűbb az ökoturizmus, ezért a korábbiakhoz képest gyakrabban látják ezeket az állatokat – nyilatkozta Erick Higuera-Rivas tengerbiológus. Mivel az orkák valószínűleg mindig is jelen voltak a régióban, csak most gyakrabban fotózzák őket a turisták, Higuera-Rivas úgy véli, hogy nincs összefüggés a floridai cápatámadások és a kardszárnyúak jelenléte között.


A tartós és száraz hőség állhat a cápák felbukkanásának megszaporodásában


Gavin Naylor, a Floridai Egyetem cápakutatási programjának igazgatója is egyetért ezzel. Naylor a Live Science-nek elmondta, hogy az orkák noha valóban cápákat is célba vesznek néha , de ez általában a partoktól távol történik. "Annyi hely van, ahol a cápák elrejtőzhetnek a kardszárnyúak elől a part mentén" - mondta, hozzátéve, az sem világos, hogy a cápákat konkrétan miért az emberek lakta partokra terelnék a gyilkos bálnák. Különösen valószínűtlennek tűnik, hogy a bikacápák a kardszárnyú delfinek tevékenysége miatt gyűljenek össze a part menti sekély vizekben, mivel ezek a sótartalom szélsőséges ingadozását jól elviselő cápák képesek elrejtőzni az édesvízi ökoszisztémákban is.

A bikacápa (Carcharinus leucas) az édesvízhez is képes alkalmazkodni, és kiúszik a megfeneklésig sekély vizekbe
Fotó: Wikimedia Commons/Chris Fallows

 Naylor úgy véli, hogy a bikacápa-támadás valószínűleg annak köszönhető, hogy a zsákmányhalak kerültek közelebb a partokhoz, és ez vonzza ide a cápákt is. 

A közelmúlt meleg, száraz időjárása Floridában azzal járt együtt, hogy a torkolatok édesvíz kibocsátása erőteljesen lecsökkent.

 "Ha kevesebb a torkolati vízkibocsátás, akkor a sós víz is közelebb kerülhet a parthoz, mint általában, és ez magával hozza a planktonokat, illetve az ezekkel táplálkozó rajhalakat. A csalihalakkal együtt pedig a bikacápák is megérkeznek – nyilatkozta a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről