A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hatalmas robbanás történt a Föld közelében

aszteroida
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
A James Webb űrteleszkóp pillanatfelvételt készített két hatalmas aszteroida ütközéséről, és annak utóhatásairól.
Vágólapra másolva!

A James Webb űrteleszkóp (JWST) bizonyítékot talált arra, hogy két óriási aszteroida egymásnak csapódott egy közeli csillagrendszerben – írja a Live Science tudományos portál.

aszteroida
Az aszteroidaütközés hatalmas mennyiségű port termelt. Ez idővel új kőzetbolygók alapanyaga lehet
Fotó: Science Photo Library via AFP

A kolosszális ütközés 100 000-szer több port bocsátott ki, mint a dinoszauruszok halálát okozó becsapódás. A kozmikus katasztrófa csillagászati szemmel nézve viszonylag közel, mindössze 63 fényév távolságra történt a Beta Pictoris csillagrendszerben, amely a Festő csillagképben található.

A Beta Pictoris még nagyon fiatal rendszer, mindössze 20 millió éves - szinte újszülött a 4,5 milliárd éves Naprendszerhez képest. Először 1983-ban észlelte a NASA infravörös csillagászati műholdja (IRAS), és úgy gondolják, hogy egy közeli szupernóva lökéshulláma adott neki életet.

Pillanatfelvétel a Naprendszer korai időszakából

A fiatal csillagrendszerben eddig két gázóriást észleltek, kőzetbolygóknak ugyanakkor egyelőre nincs nyoma. 

Az űrteleszkóp által detektált aszteroidaütközések azonban rengeteg port termelnek, amely idővel Földhöz vagy Marshoz hasonló világok alapanyaga lehet

– ismertették az új eredményeket az Amerikai Csillagászati Társaság 244. ülésén, a wisconsini Madisonban. 

A kutatók szerint mivel a csillagrendszer elég fiatal, látható a csillag körül kavargó akkréciós korong is, így ennek tanulmányozásával betekintést nyerhetünk Naprendszerünk korai időszakába.

A Beta Pictorius olyan korban van, amikor az aszteroidaütközések révén még folyik a bolygóképződés a csillag közelében, így valós időben tanulmányozhatjuk a kőzetbolygók és a hasonló égitestek létrejöttét”

 – magyarázta Christine Chen, a tanulmány vezető szerzője, a Johns Hopkins Egyetem csillagásza a kiadott közleményben.

A közelmúltban történhetett az ütközés

A James Webb űrtávcső, valamint a Spitzer űrteleszkóp 2004 és 2005 között készült felvételeit felhasználva a kutatók megállapították, hogy az aszteroidaütközés valamikor a közelmúltban történt, és a találkozás után a két objektum teljesen megsemmisült. Az űrbe szétrepülő részecskék a virágpornál is kisebb méretűek voltak, állapították meg a szakértők.

A James Webb legújabb adatai alapján úgy tűnik, hogy két nagyobb aszteroida ritka, kataklizmikus találkozásának utóhatásait figyelhettük meg, ami teljesen megváltoztatta a csillagrendszerről alkotott képünket”

 – mondta Chen.

A kutatók szerint eredményeik segítenek a csillagászoknak jobban megérteni, hogyan épülnek fel a csillagrendszerek, és milyen gyakran jönnek létre a miénkhez hasonló lakható világok.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!