Döbbenetes felfedezés: az ősi cianobaktériumok fizikailag kommunikálnak egymással

Petri dish with cyanobacteria Cianobaktérium
Cianobaktériumok a laboratóriumban
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Három évvel ezelőtt María del Carmen Muñoz, a Cordobai Egyetem kutatója egy elektronmikroszkóppal vizsgálta a tengeri cianobaktériumok hólyagjait, és szinte véletlenül talált valamit, amire nem számított: olyan struktúrákat, amelyeket, bár már évekkel ezelőtt felfedeztek más baktériumokban, még soha nem találtak ebben az élőlénytípusban, amely a Föld oxigénjének több mint felét termeli.
Vágólapra másolva!

Így kezdődött egy multidiszciplináris csapat által végzett átfogó vizsgálat. Az eredményeket a Science Advances című folyóiratban publikálták.

Ezeket a furcsa szerkezeteket membrán nanocsöveknek nevezik, és a leglényegesebb, hogy a tanulmány szerint ezek a kis csövek lehetővé teszik, hogy ezek az élőlények anyagokat adjanak át, egyfajta cserehidat, egyfajta tömlőt létrehozva, amely összekapcsolódik a közeli sejtekkel, lehetővé téve, hogy egyes cianobaktériumokból anyagokat juttassanak át másokba. Ezen élőlények felfedezése óta ez az első alkalom, hogy fizikai és közvetlen kapcsolatot mutattak ki közöttük. 

Petri dish with cyanobacteria Cianobaktérium
Cianobaktériumok a laboratóriumban
Fotó: Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/Choksawatdikorn/SCIENCE PHOTO LIBRARY

"Ennek a felfedezésnek óriási következményei vannak, és megerősíti azt az elképzelést, hogy meg kell változtatnunk a cianobaktériumokról alkotott elképzeléseinket"

 - mondta José Manuel García kutató. Megkérdőjelezve azt az elképzelést, hogy ezek az organizmusok elszigetelten működnek, a tanulmány azt sugallja, hogy egyfajta hálózatként működhetnek, amelyben kölcsönhatásban állnak egymással, ami igen fontos feltételezés, tekintve, hogy ezek az élőlények a bolygó legnagyobb mennyiségben előforduló fotoszintetizáló szervezetei, amelyek valóságos "tüdőt" jelentenek az óceánok számára, és nélkülözhetetlenek az általunk ismert élet fenntartásához. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről