A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A végbélrák kezelése lehetséges egy ígéretes új gyógymóddal

végbélrák Rectal cancer, illustration
Végbélrák (illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Egy tanulmány 100 százalékos pozitív válaszadási arányt mutatott ki 42, a végbélrák egy bizonyos típusában szenvedő betegnél, akiket egy kísérleti immunterápiával kezeltek.
Vágólapra másolva!

Az ebben a hónapban közzétett frissített eredmények szerint a végbélrák egy új immunterápiás kezelés kis klinikai vizsgálatában részt vevő valamennyi betegnél eltűnt. A vizsgálat az amerikai Memorial Sloan Kettering Rákközpont (MSK) és a GSK gyógyszeripari vállalat együttműködésében készült. 

bélrák Colon tumour, illustration
Hatékonyabbá válhat a végbélrák kezelése a most leírt új módszerrel
Fotó: Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A tanulmány a dostarlimab-gxly nevű új gyógyszert vizsgálta a végbélrák egy bizonyos típusú, genetikai mutáció által okozott végbélrákban szenvedő betegek kezelésére. 

"Klinikusként első kézből láttam a dMMR végbélrák standard kezelésének legyengítő hatását, és izgatottan várom a dostarlimab-gxly-ban rejlő lehetőségeket ezeknél a betegeknél" - mondta a közleményben Dr. Andrea Cercek, az MSK vastagbélrák szekcióvezetője és a vizsgálat vezető kutatója. 

A dMMR a mismatch repair deficient rövidítése, ami azt jelenti, hogy a sejtek DNS-javító rendszere nem működik megfelelően.

 Ezek a végbélrákok mintegy öt százalékát teszik ki. Az ilyen rák jelenlegi kezelése sugárkezelés, kemoterápia, műtét vagy ezek kombinációja. 

Dr. Clélia Coutzac onkológus szerint, aki nem vett részt a vizsgálatban, a kezelések gyakran súlyos hatással vannak a beteg életminőségére, például bélrendszeri zavarokkal, bélinkontinenciával vagy szexuális zavarokkal jár. 

Hogyan fejti ki hatását a dostarlimab? 

"Mivel a dMMR hipermutált daganatok, az immunrendszer számára jól láthatóak, ezért az immunrendszer először idegennek fogja látni a rákos sejteket, és megöli azokat. Egy idő után azonban a rák tovább terjed, és végül az immunrendszer nem működik tovább" - mondta Coutzac az Euronews Health-nek.

Ami nagyon jól működik ezen a daganatok esetében az az, hogy immunterápiával reaktiváljuk a rendszert egy olyan gyógyszerrel - ebben az esetben a GSK dostarlimabjával -, amely arra készteti a limfocitákat, hogy ismét károsnak ismerjék fel a rákos sejteket, és megöljék őket"

 - tette hozzá. 

ráksejtek Colorectal cancer cells, SEM
Végbélráksejtek
Fotó: Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A hat hónapos kezeléseket követő betegek teljes klinikai választ mutattak, a GSK közleménye szerint a nyomon követés során "nem találtak tumorra utaló jeleket" az MRI, az endoszkópia vagy a digitális vizsgálat során. Coutzac az eredményeket "elképesztőnek" nevezte. 

További kutatások folyamatban 

Mielőtt a dostarlimab - amely Jemperli márkanév alatt is ismert - potenciálisan piacra kerülne a dMMR végbélrák kezelésére, további kutatásokra van szükség. 

Az Azur-1 elnevezésű globális tanulmány célja, hogy tovább tesztelje a dostarlimab-gxly hatékonyságát, amikor azt önmagában, kemoterápia, sugárkezelés vagy műtét helyett alkalmazzák, és megerősítse az MSK eredményeit. 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!