Időjárás júniusban: a tornádók vagy a jégesők okoznak nagyobb károkat?

Az időjárás június végén felér egy természeti katasztrófával
Az időjárás június végén felér egy természeti katasztrófával
Vágólapra másolva!
Melyik a veszélyesebb: a tornádó vagy a jégeső? A kérdés igen összetett: sokszor lehet hőségriasztás és dőlhetnek meg a hőségrekordok vagy a csapadékrekord. Az időjárás júniusban sokszor lehet szélsőséges: az események hatásainak összehasonlítása olyan fontos tanulságokat tárhat fel, amelyek segítenek jobban megérteni és felkészülni az éghajlati katasztrófákat. A kánikula és jégeső ellen talán felvehetjük a harcot a vihar radarok segítségével, de az időjárás előrejelzés sajnos nem mindig megbízható.
Vágólapra másolva!

Az időjárás júniusban felér egy természeti katasztrófával 

A tornádók nagy szerepet játszanak az időjárásról és a szárazföldi kockázatokról alkotott képünk kialakításában. Csak egy példa, milyen lehet az időjárás júniusban, és ehhez nem kell sem hőségriasztás vagy hőségrekordok: az Egyesült Államokban évente átlagosan mintegy 1200 tornádó csap le, amelyek gyakran halálos kimenetelűek: 2011-ben egy pusztító tornádósorozat egyetlen nap alatt több mint háromszáz ember halálát okozta. A kérdés igen összetett: sokszor lehet hőségriasztás és dőlhetnek meg a hőségrekordok vagy a csapadékrekord. A kánikula és jégeső ellen talán felvehetjük a harcot a vihar radarok segítségével, de az időjárás előrejelzés sajnos nem mindig megbízható.

Sokan mégis alábecsülik a veszélyt, ahogy más éghajlati események kapcsán is. 2023-ban a hőség és a jégeső több mint kétszer annyi halálos áldozatot követelt, mint a tornádók. 

Eközben a jégeső okozta, súlyos zivatarokból ered a biztosított károk 60-80 százaléka. Gondoljon csak arra, milyen a hőség Görögországban, amiben nemrég magyarok haltak meg.

Azok számára, akik életükben csak enyhe jégesőt tapasztaltak, a jeges szitálás ártalmatlannak tűnhet. A nyár és a jégeső azonban káosz áradatát szabadíthatja el. 

A jet orrkúpja óriási ütést kapott a hatalmas jégesőtől
Időjárás júniusban: a jet orrkúpja óriási ütést kapott a hatalmas jégesőtől
Fotó: east2west news

Júniusban leszakította egy Spanyolországból Ausztriába tartó repülőgép orrkúpját, a pilótafülke ablakait pedig betörte. 

Egy másik alkalommal pedig softlabda méretű jégverés zúdult egy coloradói állatkertre, ahol két madár meghalt és tizennégy ember megsérült. És bár ritkán, de a jégeső az emberekre is halálos lehet: az elmúlt hetven évben nyolc halálesetet jegyeztek fel. A tornádó okozta károk sokkal szélsőségesebbek lehetnek, de a jégeső gyakoribb veszélyt jelent. 

A tornádókra irányul a legnagyobb figyelem, talán azért, mert az emberekből „vizuális, zsigeri reakciót” váltanak ki, amikor meglátják őket. az időjárás júniusban igen szélsőséges lehet. De sokkal kevesebb tornádó van, mint jégeső, és az útvonaluk is viszonylag keskeny. Ezzel szemben a jégesővel tarkított viharok „több kilométeres távolságot is megtehetnek és órákig tarthatnak”. Ez olyan, mint az ezer papírvágással járó halál

 – mondta Vittorio Gensini, az Észak-Illinois-i Egyetem meteorológia és klimatológia professzora a BBC online portáljának.

A jégeső betörte az autó szélvédőjét
A jégeső betörte az autó szélvédőjét
Fotó: Jerry Bell/KOA

Hatótávolságuk és gyakoriságuk miatt a jégesők különleges kihívást jelentenek a biztosítási ágazat számára is, hiába van ott a jégeső ponyva vagy az időjárás radar. Vagy az eső radar óráról órára, ami megmutatja a holnapi időjárást is.

 

A holnapi időjárás veszélyesebb lesz, mint egy tornádó 

Az Egyesült Államokban feljegyzett legnagyobb jégeső átmérője elérte a 20 centimétert és 2010 júniusában Dél-Dakotában regisztrálták. De még a kisebb kövek is jelentős károkat okozhatnak. Giammanco szerint a jégeső már 2,5 centiméternél elkezdheti károsítani a növényzetet. Már 3,8 centimétertől behorpadhatnak az autók és a régebbi zsindelytetők; 5 centiméternél megrepeszti az autók szélvédőjét, és károsítja a legtöbb építőanyagot. 

Ha azonban mi vagy az ingatlanunk egy tornádó keskeny útvonalába kerül, akkor a veszély extrém mértékű: a jégeső a nagyobb biztosított károkat fogja okozni, de egy tornádó az életünkbe kerülhet

 – gondolkodik Gensini, hozzátéve, hogy a legerősebb, forgó és tornádóképző zivatarokat - az úgynevezett szupercellákat - ugyanazok a légköri feltételek hozzák létre, amelyek valószínűleg jégesőt is okoznak.

Az időjárás június végén felér egy természeti katasztrófával
Az időjárás június végén felér egy természeti katasztrófával 
Fotó: Pinterest

Gensini és munkatársai hamarosan megjelenő tanulmánya szerint az éghajlatváltozás erősíti a viharok felhőáramlását. A szakember elmagyarázza, hogy a légáramlatok úgy működnek, mint egy felfelé irányuló hajszárító; 

minél erősebb a légáramlat, annál nagyobb a jéggolyó, amelyet a tetején egyensúlyozni lehet. Ezért ahogy a feláramlás erősödik, úgy keletkezhetnek nagyobb jégesők. 

A felmelegedő éghajlat azonban azt is okozza, hogy több, kisebb jégeső is elolvad, mielőtt a földre érne. A nagy jégeső körülményei valószínűleg kedvezőbbé váltak, ahogy az általános éghajlat felmelegedett, és a tornádók változékonysága is várhatóan növekedni fog. Ennek oka a hőmérséklet és a páratartalom emelkedése az alsó légkörben. 

A jégeső által jelentette jelentős veszély ellenére azonban még mindig sok az ismeretlen a jelenséggel kapcsolatban. Ne feledje: az időjárás júniusban igen szélsőséges lehet. A következő hőségriasztásnál vagy megdőlő hőségrekordnál gondoljon erre is.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről