Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Izrael közelében felfedezték a legrégibb mélytengeri hajóroncsot

Régészek az Izraeli Régészeti Hatósággal a világ legrégibb hajóroncsáról való két korsót vizsgálnak.
Vágólapra másolva!
Miközben a Földközi-tenger fenekét vizsgálta Izrael partjától 88,51392 kilométerre az Energean nemzetközi energia vállalat, egy megdöbbentő felfedezést tett: a valaha felfedezett legrégibb hajóroncsra leltek. A hullámok alatt 1,609344 kilométerre lévő roncs újraírhatja az ókori hajós történelmet: a földközi-tengeri hajósok a korábban véltnél sokkal korábban elhagyták a partvonal biztonságát. - írja a Bibliai Régészeti Társaság honlapján.
Vágólapra másolva!

Az ókori teherhajóból mindössze egy halom kánaáni korsó látszott, mely több, mint 3.000 éve a Földközi-tenger fenekén feküdt. Ez az első ilyen fajta bizonyíték arra, hogy a bronzkori matrózok átkeltek a bármely közeli partról láthatatlan nyílt vizeken. Korábban, csak két ebből a korból származó teherhajót fedeztek fel: a Cape Gelidonya roncs és a híres Uluburun hajó, mindkettőt Törökország partjainál lévő sekély vizeiben találták. 

Mostanáig az volt a feltételezés, hogy abban az időben a kereskedelmet kikötőből kikötőbe való biztos hajózással végezték úgy, hogy a partvonal látható volt. Most ez a felfedezés megváltoztatja az ókori hajós képességről való ismereteinket. 

Erről a földrajzi pontról csak a horizont látható. A navigáláshoz valószínűleg az égitesteket használták. Azt nem tudni, miért süllyedt el a hajó, a két fő hipotézis az, hogy vagy viharba került, vagy kalózok támadták meg.

Régészek az Izraeli Régészeti Hatósággal a világ legrégibb hajóroncsáról való két korsót vizsgálnak.
Fotó: Biblical Archeology Society 

A hajóroncsot hagyományos búvárfelszereléssel nem lehet kutatni, ezért az Izraeli Régészeti Hatóság összeállt az Energean vállalattal, hogy átalakítsák a vállalat távirányítású basztiszkáfját, hogy óvatosan eltávolítsanak és felszínre hozzanak két edényt elemzésre, és hogy több információt szerezzenek az elsüllyedt hajóról. Kiderült, hogy a hajó körülbelül 12,192-14,0208 méter hosszú, ami edények százait szállította, amiből csak néhány látható az óceán feneke felett. A sáros fenék az edények egy második rétegét rejti, és úgy tűnik, hogy a hajó fagerendáit is sár temeti. 

Tároló korsó halom a világ legrégibb ismert hajóroncsában.
Fotó: Energean / Biblical Archeology Society

Főleg ilyen amforákat, amiket a ronccsal találtak, szállítottak a bronzkor késői szakaszában, ezekben nagy mennyiségű olajat, bort és mezőgazdasági termékeket lehetett szállítani. Az, hogy ilyen nagy mennyiségű amforát találtak egyetlen hajó fedélzetén annak bizonyossága, hogy jelentős kereskedelmi kapcsolat volt a származási ország és a Földközi-tenger partjain lévő ókori Közel-Keleti országok között.  

Az Energean hajó kontroll szobája a kinyerési bevetés alatt.
Fotó: Emil Aladjem / Biblical Archeology Society

Több mint kétnapos művelettel a csapat sikeresen eltávolított két amforát, óvatosan elvitték a hajó különböző területeiről, hogy minimalizálják a többi rakomány zavarását. Az Izraeli Régészeti Hatóság azt tervezi, hogy hamarosan kiterjedtebb ásatásokat végez, ami hihetetlen lehetőséget nyújt a hajó vizsgálatára. A hajót nagyrészt nem befolyásolta emberi tevékenység, vagy parti hullámok.  https://www.origo.hu/tudomany/2018/04/szakertok-szerint-ket-evtizeden-belul-teljesen-osszeomlik-a-legendas-oceanjaro-roncsa

Kihúzzák a tengerből a mélytengeri basztiszkáfot.
Fotó: Emil Aladjem / Biblical Archeology Society

A késői bronzkor a tömérdek kereskedelem és a tengeri technológia fejlődésének időszaka volt, ami lehetővé tette, hogy nagy mennyiségű árut szállítsanak hajón. Ennek eredménye, hogy Földközi-tenger szerte virágzottak a kikötővárosok és fokozódtak a nemzetközi kapcsolatok, ami jól ismert az ókori szövegekből, mint például az „Amarna Levelek”. De azt is tudjuk a szövegekből, hogy a fokozott kalózkodás időszaka is volt, köztük a hírhedt Tengeri Emberek, akik jelentősen szétrombolták Egyiptom kereskedelmi útjait Levantéval.

(Forrás: Bibliai Régészeti Társaság: https://www.biblicalarchaeology.org/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről