Borzasztó járvány törhet ki

Vágólapra másolva!
A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) korábbi igazgatója egy amerikai kábeles hírcsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a madárinfluenza világjárvány „nagyon valószínű”.
Vágólapra másolva!

Robert Redfield virológus, aki 2018 és 2021 között volt az ügynökség igazgatója, azt is megjegyezte, hogy a madárinfluenza az emberekben "jelentős halálozással" jár, és egy pandémia halálozási aránya jóval meghaladhatja a COVID-19 esetében tapasztaltakat, olvasható az IFL Science oldalán.

Számos influenzavírus fertőzi a vadon élő madárpopulációkat szerte a világon, de ezek többsége nem jelent komoly veszélyt az emberre. A problémák akkor merülnek fel, amikor a madárinfluenza egy törzse mutálódik, és képessé válik arra, hogy egy másik gazdafajba átugorjon. 

A 20. és 21. században az emberiséget sújtó mind a négy nagy influenzajárvány - beleértve az 1918-as „spanyolnáthát” és a 2009-es sertésinfluenzát - feltehetően madárinfluenza-vírussal kezdődött. 

A közelmúltban felerősödtek a félelmek, hogy egy újabb világjárványt okozó törzs közelíthet felénk, köszönhetően a magas patogenitású H5N1 influenza szinte példátlan terjedésének a vadon élő és háziasított madarak, valamint - ami döntő fontosságú - számos különböző emlősfaj között. 

A tejgazdaságokban több amerikai államban a szarvasmarhák körében kitört járványok miatt a vírus már átterjedt a farm macskáira és három dolgozóra, akik szerencsére csak enyhén betegedtek meg. Vírusrészecskéket mutattak ki marhahúsban és tejben is, bár a szakértők továbbra is hangsúlyozzák, hogy az élelmiszerellátás biztonságos, és a lakosságot érintő kockázat alacsony. 

madárinfluenza-vírus
Madárinfluenza-vírusrészecskék (aranyszínű) elektronmikroszkópos képe
Fotó: AFP

Tény azonban, hogy minél inkább látjuk, hogy ez a vírus átterjed az emlősökre és az emberi populációra, annál nagyobb az esélye annak, hogy alkalmazkodik ahhoz, hogy képes legyen az emberek között is terjedni. 

„Valóban úgy gondolom, nagyon valószínű, hogy nem az a kérdés, lesz-e valamikor, hanem inkább az, hogy mikor lesz madárinfluenza-járvány” - mondta Redfield a műsorvezető Chris Cuomónak. 

Hozzátette, hogy 2019 óta folyamatosan növekszik az USA-ban megfertőződött emlősök száma, és a legutóbbiak közül néhányan 27 különböző fajra emelték az összlétszámot. 

A madárinfluenza H5 altípusai, köztük a H5N1, már régóta a jövőbeni emberi világjárvánnyal kapcsolatos aggodalmak előterében állnak.

 A közelmúltban Mexikóban történt emberi H5N2 fertőzés esete aláhúzta azt a kockázatot, amelyet e vírusok bármelyike jelenthet az emlősökre nézve, bár a világ figyelme még mindig szilárdan és érthető módon a H5N1-re összpontosul, mivel az még a legtávolabbi régiókban is elterjedt. 

„Ahogy [a H5N1] egyre több és több különböző emlősre terjed át, úgy változtatja meg a receptorok használatát [...], megtanulja, hogyan használjon különböző receptorokat a delfinek, a fókák, a medvék, a jegesmedvék, a rókák, a mosómedvék és a macskák esetében” - magyarázta Redfield. 

Tehát rengeteg változáson megy keresztül, és ahogy felvesz néhány új receptort, egyre közelebb kerülhet az emberhez.” 

A felügyelet továbbra is kulcsfontosságú, és az egészségügyi hatóságok világszerte sólyomként figyelik ezt a vírust. Ahogy Redfield mondta, nem lehet könnyen megjósolni, mennyi időbe telik, amíg a vírus kifejleszti a szükséges mutációkat, amelyek világjárványhoz vezethetnek, valószínűleg magasabb halálozási aránnyal, mint amit a COVID-19 esetében láttunk még a kezelések és a vakcinák előtt – „valahol 25 és 50 százalék között” - hangzott Redfield előrejelzése. 

Jelenleg nincs arra utaló bizonyíték, hogy a vírus már kifejlesztette volna azt a képességét, hogy az emberek között terjedjen. Az eddigi kevés számú emberi megbetegedés mindegyike elszigetelt eset volt, amely a fertőzött állatokkal való nagyon szoros érintkezéshez kapcsolódott. Ez azonban nem akadályozta meg, hogy egyes országok már óvintézkedéseket tegyenek. 

Úgy tűnik, Finnország lesz az első ország, amely megkezdi a veszélyeztetett emberek beoltását, miután az Európai Unió nagy mennyiségű, a hasonló H5N8 víruson alapuló vakcinát rendelt, és más országok is hasonló lépéseket készülnek tenni. 

A meglévő vakcinakészlet nagy előny, és ez olyasmi, amivel a COVID esetében nem rendelkeztünk, amikor a világjárvány 2020-ban felerősödött. Remélhetőleg a SARS-CoV-2-ből levont tanulságok jól fognak szolgálni, amikor a következő világjárvány eljön.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről