Kossuth húga, aki megszervezte a tábori kórházak ápolási munkáit

Kossuth Zsuzsanna
„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem” (Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója)
Vágólapra másolva!
Százhetven éve, 1854. június 29-én halt meg New Yorkban Kossuth Zsuzsanna, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc főápolónője, a magyar tábori kórházak létesítője. Az Országgyűlés határozata alapján 2014 óta születésnapja, február 19. a magyar ápolók napja.
Vágólapra másolva!

Kossuth Lajosnak is besegített

Sátoraljaújhelyen született 1817. február 19-én Kossuth László ügyvéd ötödik, legkisebb lányaként. A család nyolc gyermeke közül csak öt élte meg a felnőttkort, bátyja Kossuth Lajos, az 1848-49-es szabadságharc egyik vezetője, a Habsburg-ház trónfosztása után Magyarország kormányzó-elnöke volt. 

Zsuzsanna sorsát bátyja egyengette, a fiatal lány az 1831-es kolerajárvány idején elkísérte útjaira a Zemplén megyei kolerabiztosnak kinevezett Kossuthot, a betegek szenvedése egész életre szóló hatást gyakorolt rá. 

A család nehéz anyagi helyzete miatt 1833-tól Pesten nagyrészt Kossuth támogatásából élt, Zsuzsanna segített bátyja levelezésében, az Országgyűlési Tudósítások helyébe lépő, a megyegyűlésekről beszámoló Törvényhatósági Tudósítások másolásában és terjesztésében. A lap 1837 májusában, Kossuth letartóztatása után megszűnt, az utolsó példányt Zsuzsanna mentette meg a házkutatás elől. 

Kossuth Zsuzsanna
Kossuth Zsuzsanna,  az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga
Fotó: Wikimedia Commons

Rendszeresen látogatta perbe fogott és börtönbüntetésre ítélt bátyját, közvetítőként lépett fel Kossuth és barátai, munkatársai között.

Zsuzsanna 1841-ben feleségül ment Meszlényi Rudolf Fejér vármegyei ügyvédhez, Kossuth sógorához, a Sárbogárdon letelepedett párnak két lánya született. A házaspár aktívan részt vett a Fejér vármegyei politikai életben, ők alapították meg a hazai ipar támogatására létrehozott Védegylet első megyei szervezetét, Zsuzsanna rendszeresen tudósított a Kossuth által szerkesztett Pesti Hírlapban a megyei közéletről. Férje, aki ellenzéki követként vett részt az 1847-es pozsonyi országgyűlésen, hazafelé utazva megfázott, tüdőgyulladást kapott és 1848 januárjában meghalt, már nem élte meg harmadik gyermekük születését.

 

Felhívást intézett az ország asszonyaihoz és leányaihoz

Az egyedül maradt Zsuzsanna Pestre költözött, és bár nehéz körülmények között élt, magához vette megözvegyült anyját is, a család diákok élelmezéséből tartotta fenn magát. A szabadságharc idején a Pestet 1848 végén megszálló császári csapatok elől a kormánnyal együtt ő is Debrecenbe menekült. Itt 

a tábori kórházak betegeinek és sebesültjeinek segélyezése céljából megalakult Nőegylet ápolási szakosztályának vezetője lett, majd 1849. április 16-án - a honvédség egészségügyi szervezetét kiépítő Flór Ferenc javaslatára - az immár kormányzó Kossuth „az összes tábori kórházak főápolónőjének” nevezte ki.

Megpróbált javítani a katonakórházak állapotain
Megpróbált javítani a katonakórházak állapotain
Fotó: Flickr

Felügyelete alá helyezték az Országos Kórodai Főápolónői Intézetet, feladatai közé tartozott a tábori kórházak ápolási munkáinak megszervezése, az ápolónők alkalmazása, betanításuk megszervezése, az orvosi eszközök, gyógyszerek és kötözőszerek biztosítása, e célból Debrecenben raktárt hozott létre. A kórházparancsnokokat körlevélben kérte fel adatközlésre, és felhívást intézett az ország asszonyaihoz és leányaihoz: 

Ne várjatok hivatalos kiküldetéseket, ne várjátok a rendszabályok kihirdetését. Minden nő, aki erőt érez magában, keresse fel a helyben, vagy vidéken lévő kórházakat... Osszátok fel magatok között a munka napjait, minden percben ápoló gonddal őrködjetek a szabadságért szenvedőknek még az álmai felett is."

Fáradhatatlan munkája eredményéppen 1849 nyarára már 72 tábori kórház működött az országban, ezeket egyre súlyosbodó tüdőbaja ellenére fáradhatatlanul járta.

A világosi fegyverletétel Aradon érte. Idős anyjával, három nővérével és gyermekeikkel megpróbáltak külföldre menekülni, de Nagyváradon orosz fogságba estek, kétéves kisfia belehalt a viszontagságokba. A Magyarországot teljhatalommal kormányzó Haynau tábornagy a budai várbörtönbe záratta és hadbíróság elé állíttatta, de végül felmentették, miután 

sebesülten fogságba esett osztrák katonák tanúsították, hogy ugyanolyan emberséges ellátásban részesültek, mint a magyarok. 

Szabadulása után Pesten nevelőnőként próbált megélni, de a vereségbe nem tudott beletörődni és kapcsolatba került a Jubál Károly és Makk József vezette szervezkedéssel. Az összeesküvést leleplezték, Zsuzsannát másodszor is letartóztatták és börtönbe vetették.

 

Soha nem térhetett vissza

A vallomástételt megtagadó asszony a télidőben is fűtetlen, ablaküveg nélküli cellában tüdőgyulladást kapott, ezért a bécsi rabkórházba szállították. A vádat végül ejtették, részben bizonyíték hiányában, részben azért, mert nem akartak mártírt csinálni a Kossuth család egyik tagjából. Érdekében az Egyesült Államokban rendkívüli népszerűségre szert tett Kossuth kérésére az amerikai nagykövet is közbenjárt. 

Szabadulásának egyetlen feltétele az volt, hogy elhagyja a Habsburg Birodalom területét, ahova soha nem térhet vissza.

 

Kossuth Zsuzsanna
„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem” (Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója)
Fotó: Magyar Orvosi Kamara

A család nagyobb része Amerikába utazott, de Zsuzsanna idős és beteg anyja mellett maradt Brüsszelben, ahol csipkeverő műhelyt nyitott. Az osztrák követség folyamatos zaklatásai miatt 1853-ban, anyja halála után ő is az Egyesült Államokba utazott. Itt is csipkeverésből kívánt megélni, az emigráns magyarok kérését, hogy nyisson nevelőintézetet, egyre súlyosbodó tüdőbaja miatt nem vállalta el.

 Kossuth Zsuzsanna alig 37 évesen, 1854. június 26-án halt meg New Yorkban, sírhelyét a First Presbyterian Church bejáratánál emléktábla jelöli.

A Magyar Ápolási Egyesület 1998-ban, a forradalom és szabadságharc 150. évfordulóján az ápolói hivatás megbecsülése céljából megalapította a Kossuth Zsuzsanna-díjat. Az országgyűlés 2014-ben születése napját, február 19-ét a magyar ápolók napjává nyilvánította. A Magyar Nemzeti Bank 2017-ben, születésének 200. évfordulóján emlékérmet bocsátott ki, Sárbogárdon emlékparkot avattak tiszteletére.

 

(MTVA Sajtóarchívum)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről