Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Különös rakománnyal tért vissza a kínai holdszonda

Vágólapra másolva!
Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai Csang'o-6 űrszonda - közölte kedden a kínai állami televízió.
Vágólapra másolva!

Az űrszonda kedden Kína északi részén, Belső-Mongólia Autonóm Területen landolt az élő tévéközvetítés szerint. Kína legutóbb 2020 decemberében hozott kőzetmintákat a Hold Föld felé forduló oldaláról. 

A kínai Csang'o-6 űrszonda.
A kínai Csang'o-6 űrszonda.
Fotó: AFP

A mostani küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Kína az egyetlen ország, amelynek sikerült a Hold távoli oldalán űrhajóval leszállnia. A tudósok úgy vélik, a minták elemzése sok újdonsággal szolgálhat a Föld kísérőbolygójának keletkezésével kapcsolatban. A Csang'o-6, amely a kínai Hold istennőről kapta a nevét, május 3-án indult útnak, és június 2-án landolt az Aitken-Déli Pólus medence térségében.

A tudósok szerint a csaknem két hónapos küldetésből kedden hazatért szonda 2,5 milliárd éves vulkanikus kőzeteket hozott magával, de a minták korai meteoritbecsapódások nyomait is viselhetik, amiből a Naprendszer kialakulásáról is következtetéseket lehet majd levonni.

A szonda fúrója és robotkarja segítségével vette a kőzetmintákat. A Csang'o-6 a hatodik holdi küldetés, amelyet Kína 2007 óta indított. Öt éve a Csang'o-4 volt az első űrszonda, amely leszállt a Hold túlsó oldalán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről