Így gyilkol a magas vérnyomás

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél alaposabb vizsgálat tárta fel a magas vérnyomás genetikai hátterét. Az új eredmények alapján pontosabban lehet előre jelezni, kiknél nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.
Vágólapra másolva!

A Queen Mary University of London kutatói az emberi genom több mint száz olyan régióját térképezték fel, amelyek befolyásolják a vérnyomást. A szakemberek összesen 2000 genetikai jelet találtak, amelyek összefüggésbe hozhatók a magas vérnyomással. Ez azt mutatja, hogy a vérnyomás egy rendkívül összetett jelenség, amelyet több ezer különböző genetikai variáns határoz meg.

vérnyomás
Több mint 2000 genetikai jele van a magas vérnyomásnak
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A magas vérnyomás genetikájának vizsgálata

A Nature Genetics című tudományos lapban közzétett szakcikk az eddigi legnagyobb vizsgálat, amely a vérnyomás genetikai hátterét tanulmányozta; a kutatók több mint 1 millió ember adatait tekintették át az ún. genomszintű asszociációs vizsgálat (GWAS) keretében. A 18 évet átfogó elemzés során összesen 113 olyan genetikai régiót találtak az emberi génállományban, amely befolyásolja a vérnyomást.

Ez azt jelenti, hogy már 2000-nél is több magas vérnyomással kapcsolatos genetikai jelet ismernek a tudósok.

A felfedezés új precíziós terápiák és gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, illetve segítheti a magas vérnyomás korai felismerését és megelőzését.

Így lehet azonosítani, kiket veszélyeztet a magas vérnyomás

Az eredmények segíthetik a szakértőket abban, hogy pontosabban meghatározzák a poligénes kockázati pontszámokat.

A poligénes kockázati pontszámok az összes genetikai variáns hatásának kombinálásával jósolják meg a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Példának okáért ezek a pontszámok mutatják, hogy a legmagasabb genetikai kockázattal rendelkező egyének átlagos szisztolés vérnyomásszintje körülbelül 17 Hgmm-rel magasabb, mint a legalacsonyabb genetikai kockázatúaké, vagyis az előbbi csoportnál hétszeresére nő a magas vérnyomás kialakulásának esélye.

A kutatók azt tervezik, hogy a poligénes kockázati pontszámokat nyilvánosan is elérhetővé teszik. Ez azért fontos, mert a pontszámokat sokféleképpen lehet alkalmazni, és segíthetnek a vérnyomással kapcsolatos számos releváns kérdés megválaszolásában. A kutatás eredményei biztatóak, ugyanakkor többféle genomikai adatra van szükség ahhoz, hogy a poligénes kockázati pontszámok széles körben alkalmazhatók legyenek az egészségügyi ellátásban.

A magas vérnyomás gyakori, a világ népességének 30 százaléka szenved tőle, és legalább ugyanennyien vannak, akiknél már kialakulóban van a betegség.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről