Egyre több a medúza a Dunában - videó

Vágólapra másolva!
Medúzák jelentek meg Fadd-Domboriban – hívta fel a Teol figyelmét Farkas Erik, aki felvételt is készített a holtágban úszkáló apró teremtményekről.
Vágólapra másolva!

A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, feltehetően a Kínából származó Craspedacusta sowerbii, ami egy invazív faj.

Craspedacusta sowerbii
Craspedacusta sowerbii. Fotó: Biosphoto - AFP / Franco Banfi 

Noha vannak mikroszkopikus méretű csalánsejtjeik, melyekben méreganyag található, ezek csak egészen apró szervezetekre veszélyesek 

- írja a Teol. Magyarországon csak kavicsbányatavakban és folyók holt medreiben szoktak megjelenni medúzapopulációk, ha ideálisak számukra a feltételek. A medúzafajok rendkívül érzékenyek a vízhőmérséklet, a pH és a víztisztaság paramétereire, így egy ritka eseményt vett videóra a helyi férfi.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a medúzák olyasmire képesek, amit a tudósok se hittek el elsőre. Kanadában pedig egy több 100 millió éves medúzakövületet találtak, ami még bőven a dinoszauruszok előtt úszott a világ tengereiben. Arról is írtunk, hogy a tudósok a hallhatatlanság titkát kutatják, amihez egy medúzafaj lehet a kulcs. A medúzák azonban nem minden esetben veszélytelen állatok, Thaiföldön videóra vettek egy medúzatámadást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!