Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Több száz éves érméket ástak ki Németországban, ami valószínűleg egy 17. századi gazdag polgármesteré volt

A farmnál, az árokban talált érme közül néhány.
Fotó: Juraj Lipták / State Office for Monument Preservation and Archaeology Saxony-Anhalt)
Vágólapra másolva!
Építőmunkások egy árokban elrejtett 285 ezüstérme kollekciót ástak ki. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A kincs nagy alakú ezüstérmék keveréke, köztük a Szent Római Birodalom által bányászott ezüsttallérok, és idegen érmék. A legtöbbje regionális szász érme, de van közte néhány ritkább pénznem is, mint például egy maréknyi Schreckenberg groschen érme, amiket regionálisan használtak; egy olasz scudo 1630-ból, és egy 1620-ban a toszkán nagyherceg által bányászott tallero.


A szakértők úgy vélik, hogy a kincset a harmincéves háború (1618-1648) után temették el. A háborút nagyrészt Közép-Európában vívták és becslés szerint 8 millió áldozatot követelt.

A farmnál, az árokban talált érme közül néhány.
Fotó:  Juraj Lipták / State Office for Monument Preservation and Archaeology Saxony-Anhalt) / Live Science


A földalatti évek után az érméknek zöldes színe lett. A érmék tömbje alapján szakértők arra jutottak, hogy a kincs valószínűleg Johann Dondorfhoz tartoztak, aki Wettin polgármester volt az 1660-as évek végén és a város egyik leggazdagabb polgára volt. 

Dondorf polgármestersége alatt Wettin egy rendkívül gazdag sörfőző város volt a harmincéves háború alatt és után, és gazdagsága 1675-ben bekövetkezett halálakor vált nyilvánvalóvá. 

Amikor halála után a bíróság felmérte a vagyonát, megállapították, hogy több, mint 2.500 tallért és 500 dukátot (aranyérme) halmozott fel, amiket az otthonában mindenhol, a szobákban rejtette el. A nemrégiben történt felfedezés alapján azonban világos, hogy a bíróság felmérése hiányos volt.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)
 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről