Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Veszélyes lehet, ha huzamosabb ideig süti a nap a műanyag vizes üveget

A napfénynek való kitettség degradálja a műanyag flakonokat és illékony szerves vegyületeket szabadít fel, amik potenciálisan károsak az emberi egészségre.
Vágólapra másolva!
A műanyag vizes flakonok mindenütt jelen vannak, mert kényelmesek, mégis potenciális veszélyt rejtegetnek. A napfénynek való kitettség degradálja a flakonokat és illékony szerves vegyületeket szabadít fel, amik potenciálisan károsak az emberi egészségre. A virágzó vizes flakon piac sürgeti a biztonságosabb alternatívákat. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A Jinan Egyetem által végzett és az Eco-Environment & Helath magazinban publikált új kutatás bepillantást nyújt abba, hogy a napfény hogyan transzformálja a műanyag vizes palackokat légszennyező forrássá.

A kutatás elemezte azokat az illékony szerves vegyületeket, amik hat, UV-A sugárzásnak és napfénynek kitett műanyagfajta flakonból felszabadultak. 

Mindegyik vizsgált flakon alkánok, alkének, alkoholok, aldehidek, és savak komplex keverékét bocsátották ki, amik jelentős variációkban és koncenrációban voltak az illékony szerves vegyületekben.

 

A napfénynek való kitettség degradálja a műanyag flakonokat és illékony szerves vegyületeket szabadít fel, amik potenciálisan károsak az emberi egészségre.
Fotó: Greendex

Nagyon toxikus - köztük karcinogén anyagokat - illékony szerves vegyületeket azonosítottak, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

 

A hosszan tartó kitettség az illékony szerves vegyületek fokozott koncentrációját mutatták, tehát növekszik a kumulatív kockázat. 

A kutatás vezetője, Dr. Huase Ou megjegyezte, hogy kutatásuk impozáns módon bebizonyította, hogy napfénynek való kitettség esetén a műanyag flakonokból az egészségre veszélyes toxikus vegyületeke bocsát ki és hogy a fogyasztóknak ezt tudniuk kell, különösen az olyan környezetben, ahol a palackozott víz hosszan ideig van kitéve a napfénynek. És szigorúbb ipari szabályozásra is szükség van. 

(Forrás: https://phys.org/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről