Megtanultuk, hogy a Föld a Nap körül kering, pedig ez nem igaz

Vágólapra másolva!
A bolygók pályáját bemutató diagramok és animációk egy kicsit hazudnak nekünk. Vagy hogy pontosabban fogalmazzak, leegyszerűsítik a bolygók pályáját, hogy a tanároknak ne kelljen elmagyarázniuk a baricentrumokat a gyerekeknek, akik még mindig nem értik, hogy nem a Föld az egyetlen létező bolygó.
Vágólapra másolva!

A bolygók pályáiról szóló tanítás általában úgy néz ki, mint az alábbi videó.

De ez egy leegyszerűsített változat. Bár a Nap a Naprendszer legnagyobb objektuma, a Jupiter tömegének mintegy 1048-szorosával, a gravitáció kétirányú. Ahogyan a Föld gravitációs vonzerőt gyakorol ránk, úgy mi is hatunk a saját (sokkal, sokkal kisebb) gravitációs vonzerőnkkel a Földre. 

Kepler harmadik törvénye leírja az egymás körül kölcsönösen keringő két objektum tömegei közötti kapcsolatot és a keringési paraméterek meghatározását

 - magyarázza a NASA. 

„Vegyünk egy kis csillagot, amely egy nagyobb tömegű csillag körül kering. Mindkét csillag valójában egy közös tömegközéppont körül kering, amelyet baricentrumnak nevezünk. Ez attól függetlenül igaz, hogy mekkora vagy mekkora tömegűek az egyes érintett objektumok. Egy csillag baricentrum körüli mozgásának mérése egy nagy tömegű bolygóval az egyik módszer, amelyet távoli csillagokhoz kapcsolódó bolygórendszerek felfedezésére használtak.” 

Az egyszerűség kedvéért azt mondjuk, hogy a bolygók a Nap körül keringenek.

A Naprendszer objektumainak baricentruma azonban általában a Nap közelében van, mivel az adja a legnagyobb tömeget, de a gázóriások, a Jupiter és a Szaturnusz pályájának és hatásának köszönhetően ritkán van ténylegesen a Nap belsejében. A pályák kicsit jobban hasonlítanak az alábbi videón látható James O'Donoghue bolygócsillagász és tudománykommunikátor által bemutatott pályákra. 

Ennek eredményeként a Föld jelenleg nem a Nap belsejében lévő pont körül kering, mivel a baricentrum a Napon kívül van. Nem a Nap, hanem a térnek e pontja körül keringünk. 

A bolygók általánosságban véve a Nap körül keringenek

 - magyarázza O'Donoghue az X-en (Twitter) – „de technikailag nem csak a Nap körül keringenek, mert a (főleg) Jupiter gravitációs hatása miatt a bolygóknak egy új pont körül kell keringeniük a térben.” 

„A bolygók természetesen valóban a Nap körül keringenek, mi csak pedánsak vagyunk a helyzetet illetően” - tette hozzá. „A természetes gondolkodás az, hogy a Nap középpontja körül keringünk, de ez nagyon ritkán történik meg, azaz nagyon ritka, hogy a Naprendszer tömegközéppontja a Nap középpontjával egy vonalba kerüljön.” 

Föld Earth focus, conceptual illustration
Valóban a Nap körül kering a Föld?
Fotó: Science Photo Library via AFP

Ugyanez igaz a kisebb objektumokra, például a bolygókra és holdjaikra is. A Föld és a Hold a Föld középpontjától mintegy 5000 kilométerre lévő pont körül kering, bár ez változik, ahogy a Hold egyre távolabb kerül a Földtől. 

Bár ezek a tények valószínűleg kevés hatással lesznek az életünkre (feltéve, hogy nem vagyunk asztrofizikusok), mégis érdekes, és emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy szinte minden egy kicsit bonyolultabb, mint amit az iskolában valószínűleg tanítottak neked. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről