A hulladéklerakók toxikus „örök vegyi anyagokat szivárogtatnak a levegőbe

A tisztító vegyszerekben, piperecikkekben, elektronikában, ruházkodásban és sok más fogyasztói termékben való dominanciájuk miatt a toxikus örök vegyi anyagok felhalmozódnak a hulladéklerakókban, ahol végül a hulladékból a csurgalékba és aa gázban szivárog.
Vágólapra másolva!
A hulladéklerakók gázait összegyűjtő rendszer nem úgy tervezték, hogy kezelje, vagy megsemmisítse az illékony perfluor-alkil vegyi anyagokat. Az ember azt feltételezi, hogy amit a hulladéklerakóba öntenek, az ott is marad, de egy új tanulmány azt találta, hogy a toxikus „örök vegyi anyagok” szűrődnek ki a hulladékból a levegőbe. - írja a Science News magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

Per- és polifluoralkil anyagokat (per- and polyfluoroalkyl substances: PFAS), észleltek néhány floridai hulladéklerakóból szivárgó gázban, olyan, vagy még nagyobb mennyiségben, mint amennyi a hulladékból szivárgó folyadékban van. Erről számoltak be a kutatók június 26-án az Environmental Science & Technology Letters magazinban. Ezeket a kemikáliákat már összefüggésbe hozták a rákkal, gyenge immunrendszerrel, gyermekeknél a fejlődési problémákkal, és egy csomó más káros egészségügyi hatással. 

A hulladéklerakók folyadéka és gáza közti diszkrepancia szignifikáns, mert összehasonlítva a kifolyást összehasonlító rendszerekkel, a gázokat gyűjtő rendszerek távolról sem olyan hatékonyak. Ráadásul a gáznak az a része, amit helyben fognak be általában nincsenek megsemmisítve. Az a nagy probléma, hogy hogyan kezeljék ezt a nagyon koncentrált kivont gázt.

 

A PFAS molekulák reziliens szén- és fluoratom láncokat tartalmaznak, amik hozzájárulnak a hőállóságukhoz, zsírállóságukhoz és vízállóságukhoz, valamint, hogy széleskörűen alkalmazzák a fogyasztói termékekben, mint például az esőkabátok, kozmetikumok, és teflon konyhai edény. De ezek a kötések azt is okozzák, hogy elidőznek a környezetben, vannak melyek több, mint 1.000 év alatt bomlanak le.

 

Nem meglepő módon a kutatók azt találták, hogy ezek az örök vegyi anyagok összegyűlnek a legtöbb, ha nem mindegyik USA hulladéklerakóban és csurgalékukban. Például egy 2023-as EPA jelentés azt mutatta, hogy több, 200 hulladéklerakó több mint 95%-ából származó csurgalék tartalmaz PFAS anyagokat országszerte és 63 különböző fajta PFAS anyagot azonosítottak. De néhány tanulmány vizsgálta, hogy milyen fajta és milyen mennyiségű PFAS szivárog a hulladéklerakó gázba.

Az új tanulmányban a kutatók 3 városi szilárd hulladék helyszínből mintát vettek és analizálták. Az ellenőrzött 27 PFAS fajtából 13-at észleltek, koncentrációjuk pedig 210-940 billiomodrész (ppt: parts per trillion) volt.  A mintákban egy olyan vegyület dominált, ami tipikusan a gázban létezik, ez a fluorotelomer alkoholok, és olyan koncentrációt értek el, ami némileg hasonlít a PFAS anyaggyártó létesítmény közelében lévő talajból származó gőzökben van. 

A tisztító vegyszerekben, piperecikkekben, elektronikában, ruházkodásban és sok más fogyasztói termékben való dominanciájuk miatt a toxikus örök vegyi anyagok felhalmozódnak a hulladéklerakókban, ahol végül a hulladékból a csurgalékba és aa gázban szivárog.
Fotó: Science News

A csapat csurgalék mintát is vett minden hulladéklerakóból. De mivel ezek a minták más típusú PFAS anyagokat tartalmaztak, mint a gáz, a kutatók összehasonlították, hogy mennyi fluort tartalmaz a csurgalék és mennyit a gáz. A fluor a PFAS anyagok gyakori építőkockája. Azt találták, hogy ugyanannyi fluor szivárgott a csurgalékba, mint a gázba és egy helyszínen durván háromszor annyi volt a gázban.

A hulladéklerakó helyszíne, az évszak és különböző észlelési módszerek mind hatással van arra, hogy mennyi PFAS anyagot találnak a csurgalék- és gázmintában. Több adatra van szükség, hogy teljes legyen a kép országszerte. De az egyértelmű, hogy a hulladéklerakó gázok örök vegyületeket hordoznak.

 

Az még nincs megoldva, mi legyen a kibocsátott PFAS anyagokkal. A befogott hulladéklerakó gázt gyakran elégetik, azt nem tudni, hogy a folyamatban a PFAS megsemmisül-e?

 

A PFAS tartalmú gáz, ami a hulladéklerakóból kiszabadul. Morton Barlaz, környezetmérnök azt nyilatkozta, hogy nagyon gyorsan felhígul, és olyan alacsony a szint, hogy nem valószínű, hogy káros egészségügyi hatása van, de még korai biztosat mondani.

A kutatók azt is megmutatták, hogy a háztartási termékek is felszabadítanak PFAS anyagokat, ami a falakon belüli porban koncentrálódik. Ha a hulladéklerakó a házhoz közel van, vagy a szőnyeg és kanapé régi, amit PFAS anyagokkal kezeltek, akkor az baj lehet.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről