A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A lepkék statikus elektromossággal vonzzák magukhoz a polleneket

Nappali pávaszem.
Fotó: Dr. Sam England
Vágólapra másolva!
A lepkék és a molyok olyan sok statikus elektromosságot gyűjtenek repülés közben, hogy a virágokról a pollenszemeket statikus elektromossággal vonzzák a több milliméteres, vagy több centiméteres légréseken át. A Royal Society Interface magazinban a mai napon publikált felfedezés szerint ez valószínűleg fokozza beporzókénti hatékonyságukat. - írja a Bristoli Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A Bristoli Egyetem csapata azt is megfigyelte, hogy lepkék és molyok által hordozott statikus elektromosság eltér különböző fajoknál, és ezek a variációk az ökológiájukban lévő különbségekkel korrelál, mint például, hogy látogatják-e a virágokat, trópusi környezetből valók-e, vagy hogy nappal, vagy éjszaka repülnek-e? 

Ez az első bizonyítéka annak, hogy egy állat által akkumulált statikus elektromosság mennyisége egy adaptív jellemző, és ennélfogva az evolúció a természetes szelekcióval hatással van rá.

Szender.
Fotó: Dr. Sam England / Bristoli Egyetem

Azt már tudták, hogy repüléskor sok állatfaj akkumulálja a statikus elektromosságot, valószínűleg a levegővel való súrlódás révén. Az is felmerült, hogy ez a statikus elektromosság javíthatja a viráglátogató állatok, mint a méhek és kolibrik,beporzó képességét, azzal, hogy elektrosztatikus vonzással vonzza a pollent. Az viszont nem volt ismert, hogy ez a beporzók szélesebb sorára, mint például a lepkék és molyok, vonatkozik. 

A tanulmányban 11 fajból 269 lepkét és molyt vizsgáltak, melyek 5 különböző kontinens bennszülöttje és sok különböző ökológiai fülke lakója.

Felmerül a kérdés, hogy a természetes szelekció hogyan és miért vezetett oda, hogy az állatok profitáljanak, vagy szenvedjenek a felhalmozott statikus elektromosság mennyiségétől.

A lepkék és molyok annyi statikus elektromosságot halmoznak fel, amikor repülnek, hogy a pollent magukhoz húzzák a pollent, amikor megközelítenek egy virágot.

Nappali pávaszem.
Fotó: Dr. Sam England / Bristoli Egyetem

Ez azt jelenti, hogy a beporzáshoz nem kell érintkezniük a virágokkal, és ezért nagyon jó beporzók és fontosak a virágzó ökoszisztémáink funkcionálásához.

(forrás: Bristoli Egyetem: https://www.bristol.ac.uk/)



 



 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!