A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
15:15TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Hogyan kerülhetett egy pirája az Alcsi Holt-Tiszába?

Fotó: Csonó Tibor
Vágólapra másolva!
Egy különleges halat fogtak ki az Alcsi Holt-Tiszából. De vajon miként került egy pirája a Szolnok melletti vízbe, amely komoly betegségeket terjeszthet az őshonos halakra nézve?
Vágólapra másolva!

Július elején egy gyümölcsevő piráját fogtak ki az Alcsi Holt-Tiszából. A különleges fogásról nemrég a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adott hírt.

Hogyan kerülhetett oda a pirája?

"A gyümölcsevő piráját elsőként Magyarországon 1991-ben, a paksi atomerőmű csatornájában észlelték. 2016 júliusában az Abaújkert és Gibárt összekötő műút mellett elhelyezkedő bányatóból egy újabb egyed került elő. Idén július 5-én pedig Csonó Tibor közzétett egy fényképet, melyen a Szolnok térségében található Alcsi Holt-Tisza vizéből kifogott egyedet tartja a kezében" – számolt be az igazgatóság.

Hogyan kerülhetett egy pirája az Alcsi Holt-Tiszába?
Fotó: Csonó Tibor

Mint kiderült, a társaság kollégája, Sólyom Norbert biológus vette fel a kapcsolatot a fotót készítő horgásszal.

"Telefonos egyeztetést követően a fogást megerősítette, ám kiderült, hogy az egyedet sajnálatos módon nem tették el. Elmondása szerint nem került vissza a Holt-Tiszába. A kép alapján csupán a legfőbb külső határozó bélyegek alapján lehet azonosítani a halfajt" – olvasható a szakember beszámolójában.

Mint írta: az oldalvonal mentén 104 pikkely számolható, az oldal fölött 34, míg alatta 27. Az első hátúszón megszámolható úszósugarak száma 14, a farok alattin 25, a mellúszón pedig szintén tizennégy. A külső morfológiai bélyegek alapján a halfajt pirapitingának (Piaractus brachipomus) azonosította.

A pirája trópusi betegséget terjeszthet

"A halfaj hazai vizekben történő megtelepedésére, a szakirodalmi adatok alapján nem kell számítani, ugyanis a pirapitinga 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul. Sokkal nagyobb kockázatot jelent egy esetleg a hazai vizekben eddig ismeretlen, trópusi halbetegség elterjesztése, amely az adott víztér őshonos halállományára komoly veszélyt jelenthet" – hangsúlyozta.

A bejegyzésben a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és szakemberei felhívják az akvaristák figyelmét, hogy ha megunják díszhalaikat, vagy anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani őket, ne engedjék szabadon a természetes vizeinkben. Ehelyett próbálják meg értékesíteni vagy eladományozni a halakat - írja a Szoljon.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!