Szabadon mozgó rágcsálók agysejtjeinek vizsgálata egy új fejlesztésű berendezéssel

Vágólapra másolva!
Az idei FENS Forumon élénk érdeklődés övezte a BrainVisionCenter Kutatóintézet és Kompetenciaközpont (BVC), valamint a Femtonics Kft. közös megjelenését. A bécsi kongresszuson a világ elismert idegtudósai és kutatói mutatták be legújabb eredményeiket.
Vágólapra másolva!

A FENS Fórum kétévente összehozza a szakma neves kutatóit, tudósait és diákjait, hogy hozzájáruljon az idegtudomány területének fellendítéséhez a legfrissebb tudományos felfedezések és kutatási eredmények megosztásával. A Femtonics Kft. és a BrainVisionCenter idén először jelentek meg közösen ezen a kongresszuson, bemutatva innovációikat, eszközeiket, és kutatási eredményeiket.

Az BVC által szervezett szimpóziumon neves előadók tartottak beszámolót olyan optikai technológiákról, melyek lehetővé teszik a neurális hálózatok vizsgálatát és stimulációját minél természetesebb körülmények között, ezzel segítve az agyműködés és a viselkedési minták közötti összefüggések megértését. Dr. Roska Botond, dr. Losonczy Attila és dr. Rózsa Balázs beszámoltak közös kollaborációban született eredményeikről is.

Az egyik legnagyobb érdeklődést a BVC legújabb fejlesztése váltotta ki: egy robotkarral kombinált mikroszkóptechnológia, mely lehetővé teszi a kísérleti állatok agyi jeleinek vizsgálatát szabad mozgás közben anélkül, hogy a mérés pontossága csökkenne. Mindez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a rágcsálók viselkedését természetes környezetben tanulmányozzák, miközben a legmagasabb minőségű agyi jeleket rögzítik.

A robotkarral kombinált mikroszkóptechnológa lehetővé teszi a kísérleti állatok agyi jeleinek vizsgálatát szabad mozgás közben anélkül, hogy a mérés pontossága csökkenne
A robotkarral kombinált mikroszkóptechnológa lehetővé teszi a kísérleti állatok agyi jeleinek vizsgálatát szabad mozgás közben anélkül, hogy a mérés pontossága csökkenne
Fotó: Alexa Kohári

Bár a "freely moving" képalkotó eszközök piaca már létezik, ugyanakkor az eddig elérhető néhány gramm tömegű technológia nem képes a nagy teljesítményű, 3D-s femtoszekundumos lézerpásztázó mikroszkópos eljárások gyors időbeli és térbeli felbontását és pontosságát nyújtani mozgó állatok vizsgálata közben. Ez a fejlesztés tehát jelentős mértékben hozzájárulhat az idegtudományi kutatások hatékonyságához és sikeréhez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!