A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Távcsöves bemutatók, hullócsillagles és Nap-megfigyelés

A világ legnagyobb csillagászati kamerája a sötét energia és a sötét anyag természetét is vizsgálja
a világ legnagyobb csillagászati kamerája a sötét energia és a sötét anyag természetét is vizsgálja
Vágólapra másolva!
Távcsöves bemutatókkal, csillagászati előadásokkal, hullócsillaglesekkel és Nap-megfigyelésekkel is várják országszerte az amatőr és profi csillagászok az érdeklődőket augusztus 9. és 17. között az Egy Hét a Csillagok Alatt elnevezésű program keretében.
Vágólapra másolva!

Tavaly 80 helyszínen, mintegy 150 eseménnyel készültek a helyi amatőr csillagászok és a nagy csillagvizsgáló helyszínek, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét augusztusban, a Perseidák meteorraj érkezéséhez kapcsolódva - idézi fel a a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményben. 

Augusztus közepe különösen jó alkalom a csillagos égbolt megfigyelésére, hiszen nemcsak a Szaturnusz és a Hold, de a Perseidák hullócsillagzápora is színesíti majd az éjszakai eget.


Az idei Egy Hét a Csillagok Alatt (EHCSA) kiemelt üzenete, hogy a csillagászat nem pusztán az éjszakai égbolt alatt létezik. A programsorozat idejére, augusztus 11. vasárnapra esik ugyanis az 1999-es magyarországi napfogyatkozás 25. évfordulója is. Ebből az alkalomból az országos kampány szervezői a Svábhegyi Csillagvizsgálóval összefogásban felhívást tesznek közzé, hogy az EHCSA keretében minél több helyen szerveződjön nyilvános naptávcsöves bemutató is. Az utóbbi időben a Nap, közeledve 11 éves ciklusának maximumához rengeteg olyan észlelési csemegét kínál, amilyenek a sarki fény jelenségek, valamint a közelmúltban látható napfoltok voltak. A Nap nem tanulmányozható hagyományos csillagászati eszközökkel, a közvetlen távcsöves megfigyelése pedig szigorúan tilos, az optikai elemek által felerősített fénye ugyanis rövid idő alatt komoly károkat okozhat a látásban. 

A megfelelő biztonsági intézkedésekkel, amilyen például a napfólia vagy a Herschel-prizma, nemcsak biztonságossá válik az észlelés, de a teleszkópok nagyítása révén megpillanthatók lesznek a csillag felszínén úszó napfoltok is. 

A speciális kialakítású H-alfa szűrős távcsövekkel ezen felül láthatók a Nap felszínén történő kitörések is, azok a robbanások, amelyek a földi légkörben aurora borealist, vagyis sarki fény jelenséget okoznak. A szervezők várják mindazon amatőr- vagy kutatócsillagászok, bemutató csillagvizsgálók és asztrofotósok jelentkezését, akik csatlakoznának a közösségi kampányhoz és augusztus 9. és 17. között távcsöves bemutató, hullócsillagles vagy egyéb csillagászati program révén osztanák meg az észlelési élményt az érdeklődőkkel. Az Egy Hét a Csillagok Alatt eseménysorozat helyi programszervezői számára augusztus 5-én szakmai workshopot rendeznek, amelynek a Svábhegyi Csillagvizsgáló ad otthont. Ennek keretében sor kerül a csillagvizsgáló bejárására, szakmai tapasztalatcserére, valamint a Nap-észlelések módszereinek gyakorlatára is. 

A workshop a csillagászati ismeretterjesztés korszerű módszereinek és az EHCSA jövőjének megvitatásával zárul. 

A naptávcsöves bemutatót tartó programszervezőket a Svábhegyi Csillagvizsgáló és a Szegedi Csillagvizsgáló a Nap biztonságos megfigyelésére alkalmas szűrőkkel támogatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!