Az elpusztíthatatlan fekete medve: még azután is megtámadott egy kilencfős családot, hogy megölték

Vágólapra másolva!
A történet egy egyszerű vacsorával indult: egy kilencfős család gyűlt össze, hogy találkozzon Dél-Dakotában. A vacsora menüjén feketemedve-kebab szerepelt; a medvét büszkén vadászta le és gyűjtötte be az egyik résztvevő egy hetekkel korábbi, kanadai kiránduláson. De ami ezután történt, arra senki sem számított.
Vágólapra másolva!

Feketemedve-kebab került a tányérra

 

A levadászott fekete medve húsát, mint zsákmányt fagyasztva tartották, ahogy azt a vadász vezetője tanácsolta Saskatchewan északi részén. Ám amikor a „finomságot” kiolvasztották, majd megfőzték és tálalták az Egyesült Államokban, nem csak medve került a résztvevők tányérjára. Apró, láthatatlan élősködők is „csatlakoztak” a vacsorához.

Néhány nappal később a vacsorát elfogyasztók influenzaszerű betegség tüneteit kezdték mutatni. 

A résztvevők közül háromnak viszonylag enyhe tünetei voltak, amelyek maguktól elmúltak. Három másik ember azonban kórházba került.

Megkóstolták a fekete medve kebabot
Megkóstolták a feketemedve-kebabot, de senki nem számított ilyen következményekre 
Fotó: Edwin Tan/Getty Images

Az egyik szerencsétlenül járt családtag (egy 29 éves férfi) négyszer kért orvosi segítséget, és kétszer tért vissza a kórházba lázzal, súlyos izomfájdalmakkal, valamint a szeme körüli duzzanattal és megemelkedett fehérvérsejtszámmal. Ám a második egészségügyi kivizsgálása sem vezetett eredményre és az orvosok értetlenül álltak a tünetek előtt, amikor elárulta, hogy medvehúst evett. Ez a felismerés egy új vizsgálatot indított el. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) mintát kapott a család fagyasztott medvehúsából, amelynek egy részét még nem főzték meg.

 Mikroszkóp segítségével a kutatók mozgó fonálféreglárvákat találtak, amelyek még 110 nap után is ott tekergőztek a medvehúsban.

A genetikai vizsgálat megerősítette, hogy Trichinella nativa rejtőzött a húsban, amely egy olyan parazita, ami nagymértékben ellenáll a fagyasztásnak és általában vaddisznóban, rókában, rozmárban és medvében fordul elő. 

 

Többen kórházba kerültek

 

Az emberi fertőzések általában ritkák; az Egyesült Államokban 2010 óta évente átlagosan mindössze húsz trichinózisos esetet jelentettek. A több személyt is érintő járvány kitörése meglehetősen szokatlannak számít.

Négy héttel a tünetek kezdeti megjelenése után a dél-dakotai családi összejövetel mind a hat tagját tesztelték trichinózisosra. 

A szakemberek csak kettő esetben kaptak pozitív eredményt, de négy másik személyt valószínűsíthető esetnek tekintettek, mivel a szakértők szerint megfeleltek a klinikai és járványügyi kritériumoknak.

 Trichinella nativa
A Trichinella nativa egy fonálféreg, a Trichinella nemzetség egyik faja, amely leginkább a sarkvidéki és szubarktikus régiókban fordul elő
Fotó: PInterest

A laboratóriumi megerősítés kihívást jelenthet az antitestvizsgálat korlátozott érzékenysége miatt a betegség korai szakaszában 

– magyarázták a CDC kutatói a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Jó hír azonban, hogy mindhárom beteg, aki a medvehús elfogyasztása után kórházba került, trichinózisra irányuló kezelést kapott és azóta felépült. Érdekesség, hogy a CDC vizsgálata szerint a nyolc megkérdezett családtag közül hatan csak zöldséget ettek az összejövetelen, medvehúst nem. A CDC szakértői azt gyanítják, hogy a felszolgált zöldségeket a főzési folyamat egy bizonyos pontján szennyezhette a hús.

Úgy tűnik, hogy a húst kezdetben véletlenül nyersen tálalták, állítólag azért, mert az sötét színű volt, és a családtagok számára nehéz volt vizuálisan megállapítani az „átsütöttségi fokot”. Miután a család néhány tagja elkezdte enni a húst és észrevette, hogy az nem sült át eléggé, azt újra megfőzték, mielőtt újra felszolgálták volna

– olvasható a CDC jelentésében, amely szerint ekkor már túl késő lehetett.

A történet – bár kétségtelenül szokatlan – jó emlékeztető mindazoknak, akik vadhúst fogyasztanak: nem minden parazita pusztul el a fagyasztóban vagy a felületes sütés során. A CDC friss jelentése szerint „a vadon élő vadállatok húsát fogyasztó személyeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő főzés az egyetlen megbízható módja a paraziták elpusztításának, és hogy a fertőzött hús „keresztszennyeződhet” más élelmiszerekkel is".

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!