A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Valódi rémálom Dél-Afrikában egy veszett fóka miatt

Vágólapra másolva!
Futótűzként terjedhet a veszettség a dél-afrikai fókák között, a hatóságok óvatosságra intik a fürdőzőket.
Vágólapra másolva!

A nyaralókat és a szörfösöket rendkívüli óvatosságra intik, miután a dél-afrikai partvidéken veszettség tört ki a fókák között. Az évente turisták százezreit vonzó, hatalmas hullámairól híres országban kilenc fókánál mutatták ki a halálos vírust, ami példa nélküli járványt jelent – írja a The Mirror.

Cape fur seal (Arctocephalus pusillus), Cape Cross, Namibia
Dél-afrikai medvefóka
Fotó: Biosphoto via AFP / Biosphoto via AFP/Marco Valentini / Biosphoto

A figyelmeztetés egy 640 kilométeres partszakaszra terjed ki, ahol nagy számban élnek dél-afrikai medvefókák. A veszettség az egyik legveszedelmesebb vírusfertőzés a világon, a halálozási arány megközelíti a 100 százalékot. 

A korai felismerés és kezelés létfontosságú a betegség előrehaladásának megakadályozásához.

Megszaporodtak a fókatámadások

Több part menti támadást követően négy állatot teszteltek a vírusra, és miután kimutatták a kórokozót a szervezetükben. elaltatták őket. Az állatok több szörföst is megharaptak, de szerencsére idejében ellátták a sérülteket. Bár Dél-Afrikában számos állatfaj hordozza a veszettséget, a legtöbbjük ritkán kerül kapcsolatba emberekkel.

A fókák fokozott agressziójáról, köztük emberek elleni támadásokról szóló jelentések 2021 vége óta szaporodtak meg. Ezt megelőzően csak egy veszettséggel fertőzött fókát jegyeztek fel, 1980-ban, Norvégiában.

A számos harapás ellenére eddig nem jelentettek emberi fertőzést. Azonban mindenkit, akit megharapott egy fóka, függetlenül attól, hogy mikor történt az eset, arra utasítanak, hogy a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz. A veszettség lappangási ideje eltér az egyes embereknél; legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek, de a kórokozó akár 12 hónapon keresztül is rejtve maradhat.

Gyorsan terjedhet a veszettség a fókák között

Becslések szerint a veszettség akár kétmillió part menti fókát is veszélyeztethet. A vírus gyorsan terjedhet az állatok között, mivel a fókakolóniákban az állatok szoros kontaktusban vannak egymással.

A veszélyhelyzet miatt megtilthatják a fürdőzést egyes partszakaszokon, és fokozott óvatosságra intik a lakosságot a fókák agresszív viselkedése miatt.

A veszettség, egy halálos vírus, amely a központi idegrendszert támadja meg és súlyos agy- és gerincvelőgyulladást okoz. 

Általában fertőzött állatok harapásával vagy karmolásával terjed, a kórokozó pedig a fertőzöttek nyálában rejtőzik.

A veszettség tüneteinek lefolyása szakaszokra bontható. Kezdetben van egy lappangási időszak, ezt követi a prodromális szakasz, amely 2-10 napig tart, majd a 2-7 napig tartó akut neurológiai fázis következik, amely végül kómához és halálhoz vezet.

A veszettség ellen rendelkezésre áll kezelés, de az azonnali orvosi ellátás elengedhetetlen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!