Kiderült, mikor érdemes zuhanyozni, reggel vagy este

Zuhanyzás
Sokan szeretnek reggel zuhanyozni
Fotó: Image Source via AFP
Vágólapra másolva!
A napi zuhanyzás sokkal ellentmondásosabb dolog, mint gondolnánk. Túl sokat zuhanyozunk? Túl keveset? Túl forró vagy túl hideg a víz? De valamiért az a kérdés, hogy mikor kell zuhanyozni, ami az embereket igazán foglalkoztatja. A kutatók megpróbáltak tudományos magyarázatot adni erre.
Vágólapra másolva!

Ha valaki reggelente zuhanyozik, valószínűleg el sem tudja képzelni, hogy lefekvésig várjon, hogy lesikálja magáról az éjszakai izzadságot és koszt; ha viszont este szokott zuhanyozni, akkor valószínűleg visszariad a gondolattól, hogy a napi kosszal és porral beborítva másszon be az ágyba. 

Zuhanyzás
Sokan szeretnek reggel zuhanyozni
Fotó: Image Source via AFP

Tehát kinek van igaza? Jobb, ha csillogóan kezdjük a napot, vagy ha mosakodással zárjuk le a napot? 

A reggeli zuhanyzás mellett szóló érvek 

A 2022-es Sleep Foundation felmérése szerint az amerikai felnőttek 42 százaléka fürdéssel vagy zuhanyozással kezdi a napját. Ez érezhetően több mint az a 25 százalék, akik közvetlenül lefekvés előtt mosakodnak, és még azt a 38 százalékot is háttérbe szorítja, akik csak valamikor az este folyamán zuhanyoznak vagy fürdenek. 

„Azért zuhanyozom reggel, hogy tényleg felébredjek, hogy életben érezzem magam” - nyilatkozta Alok Vij, a Cleveland Clinic bőrgyógyásza 2023-ban. „Egyszerűen nem érzem magam önmagamnak, ha tiszta, frissen sikált arc nélkül kezdem a napomat.” 

Ennek a reggeli feltöltődésnek biológiai okai vannak. 

A testünk bizonyos jelzésekre támaszkodik a cirkadián ritmus szabályozásához, és a rendszeres zuhanyzás jelként szolgálhat, hogy itt az ideje felébredni és éberebbé válni.

A hatás különösen erős lehet, ha a forró helyett a hűvösebb zuhanyzást választjuk - ami egyébként a nap bármely szakában jó tanács -, mivel a hidegebb víz olyan neurotranszmitterek felszabadulását indíthatja el a szervezetben, mint a szerotonin, a kortizol, a dopamin és a noradrenalin, amelyek mind fontos szerepet játszanak az érzelmek szabályozásában és a stressz-szint csökkentésében. 

Mi több, a napi reggeli zuhanyzás - bármilyen hosszúságú és hőmérsékletű -, amennyiben legfeljebb 90 másodpercig tartó hideg vízzel fejeződik be, legalább egy tanulmány szerint közel egyharmadával csökkenti a betegszabadságon töltött napok számát, valamint javítja a bejelentett életminőséget és energiaszintet. 

Sokunk számára a reggeli zuhanyzás kevésbé arról szól, hogy feltörjük a biológiánkat, hogy kihasználjuk az optimális hatékonyságot a munkahelyen, és inkább arról, hogy kevésbé érezzük magunkat piszkosnak. 

Az emberek hajlamosak éjszaka izzadni

- mondta Gary Goldenberg, New York-i bőrgyógyász, a Mount Sinai Icahn School of Medicine professzora a New York Timesnak 2017-ben. „Amikor reggel felébredünk, ott van ez a sok izzadság és baktérium a lepedőből, ami csak úgy ott ül a bőrünkön.” 

Zuhanyzás
Az elalvást megkönnyítheti az esti zuhanyzás
Fotó: Cultura Creative via AFP

A lefekvés előtti zuhanyzás esete 

Annak ellenére, hogy kevésbé népszerű, mint a reggeli, jó néhány ok van arra, hogy este zuhanyozzunk - nem utolsósorban az az érzés, hogy lemoshatjuk a különböző olajokat, szennyeződéseket és alapvető szennyeződéseket, amelyek a nap folyamán felhalmozódtak a bőrünkön. 

Ez duplán igaz, ha munka után sportolunk vagy fizikailag megterhelő helyzetekben töltjük a napot. 

Ráadásul - és ez talán meglepő, tekintve, hogy reggelente felébreszt minket - az esti zuhanyzás valójában nagyon is jótékony hatással lehet az alváshigiéniánkra. Ez részben ugyanabból az okból van, mint a korai zuhanyzás: cirkadián markerként működik, és jelzi a szervezetünknek, hogy kezdjen el leállni a napra - tulajdonképpen ez az egyik oka annak, hogy a szüleink ragaszkodtak ahhoz, hogy lefekvés előtt fürödjünk, amikor kicsik voltunk. 

De valójában a fiziológia ennél mélyebbre nyúlik. „A test természetes módon lehűl, ahogy közeledik a lefekvés ideje, szinkronban a cirkadián ritmussal” - mondta Janet K. Kennedy klinikai pszichológus és alvásszakértő a Timesnak. „A zuhanyzás mesterségesen ismét megemeli a hőmérsékletet, és gyorsabb lehűlést tesz lehetővé, ami a jelek szerint gyorsítja az elalvást.” 

Más szóval, ha álmatlanságban szenvedünk, próbáljunk ki egy kellemes meleg fürdőt vagy zuhanyzást lefekvés előtt úgy egy-másfél órával. 

Az ítélet 

„Nincs végleges válasz a világ lakossága számára arra, hogy este vagy reggel zuhanyozzunk-e” - mondta Vij. „De minden egyes egyén számára általában van egy helyes válasz. És ez mind a preferenciákon alapul.” 

Nos, ha egyik vagy másik oldalra kellene állnunk, azt mondanánk, hogy az éjszakai tusolók vannak előnyben - de végső soron ez csak rajtunk múlik. 

„Kísérletezzünk, hogy megtaláljuk a kedvenc változatunkat - ha mindig reggel zuhanyoztunk, próbáljuk ki egy hétig az ellenkezőjét, és figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat tőle” - javasolta Vij. „És ha ettől fantasztikusan érezzük magunkat, akkor maradjunk ennél. Ha pedig nem, akkor térjünk vissza a korábbi módszerhez.” 

Legjobb akkor zuhanyozni, amikor kedvünk van hozzá és jólesik. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről