A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Késsel még nem, de pisztollyal már meg tudták ölni az olasz királyt

Pietro Acciarito merényletkísérlete
Vágólapra másolva!
A 19. század során Európában számos uralkodó ellen kíséreltek merényletet végrehajtani. II. Sándor orosz cárral csak a negyedik alkalommal tudtak végezni, Ferenc József pedig kis híján az elsőbe is belehalt. I. Umberto olasz király élete is többször forgott veszélyben, végül a harmadik támadás bizonyult végzetesnek számára.
Vágólapra másolva!

Umberto a fiatal Olaszország második királya volt. Politikáját sokszor érte kritika a gyarmatosítás miatt, de a belpolitika terén is. A növekvő élelmiszerárak és a nélkülözés arra ösztönözték az anarchista és köztársaságpárti aktivistákat, hogy megkíséreljék az általuk tapasztalt problémák vélt forrását, az uralkodót kiiktatni.

Umberto nem sokkal halála előtt
Fotó: Forrás: Wikimedia - Arturo Calosci (1854–1926) - Eniedgran

Két késelő

Umberto ellen többször is megpróbáltak merényletet elkövetni. 1878. november 17-én éppen Nápolyban tartózkodott, amikor egy nyilvános felvonuláson akarták megölni. A Giovanni Passannante névre hallgató férfi egy késsel tört az uralkodó életére, aki szablyájával ügyesen hárított, a felesége pedig a kezében lévő virágcsokorral viszonozta a támadást. Az ügyetlen anarchistát gyorsan leszerelték a testőrök, a király pedig könnyebb sérülésekkel megúszta a történteket. 

A következő merényletkísérletre 1897-ben került sor. Ekkor Pietro Acciarito, egy nélkülöző fiatal kovács döntötte el, hogy végez a királlyal. Tudomására jutott, hogy az ország első embere egy lóversenyre látogat nem messze Rómától.

A pályára vezető úton várakozott, és a kínálkozó alkalmat megragadva egy tőrrel tervezte kioltani az uralkodó életét. Hasonlóan a korábbi próbálkozáshoz, ő sem járt sikerrel. Acciarito gyorsan köddé vált, később azonban letartóztatták a hatóságok.

Párhuzamos életek

Az olasz királlyal kapcsolatban kering egy különös, már-már hihetetlennek tűnő történet is, amely szintén a meggyilkolásához kapcsolható. Umberto Monzába utazott egy sportesemény megnyitójára.

Pietro Acciarito merényletkísérlete
Fotó: Forrás: Wikimedia - Dante Paolocci  (1849–1926) - Toni Pecoraro

Az egyik este kiválasztott egy éttermet, ahol a vacsoráját kívánta elkölteni. Legnagyobb megdöbbenésére a vendéglő tulajdonosával megszólalásig hasonlítottak. Természetesen szóba elegyedtek, és mint kiderült, több volt a közös kettőjük életében, mint gondolták.

Mindketten egy Margherita nevű hölgyet vettek feleségül, ugyanabban a városban és ugyanakkor születtek, sőt a férfi akkor nyitotta meg az üzletét, amikor a koronázási ceremónia zajlott.

Ekkor még nem tudták, hogy nemcsak életükben, de halálukban is közös a sorsuk: a vendéglős még aznap éjjel meghalt egy lövöldözésben, másnap pedig az uralkodó is merénylet áldozata lett.

Sajnos elég valószínű, hogy a történetben több a fiktív elem, mint a valóságos. 

Tény, hogy a király a városban tartózkodott és valóban ott is érte a halál. Arra viszont, hogy találkozott valakivel, aki ugyanakkor született, a feleségük keresztneve ugyanaz és ugyanakkor is távozzanak az élők sorából, már csekély esély mutatkozik.

Múlt-kor cikk, Múlt-korcikk, 07.29., olasz király merénylet,  olaszkirálymerénylet
Bresci Gaetano, aki végül sikeresen végzett a királlyal
Fotó: Forrás: Wikimedia - Carmela Angela 

Nincs kizárva, hogy valóban összefutott egy fogadóssal, akinek a vonásai nagyon hasonlítottak a sajátjára, hiszen Umberto bajusza jellegzetesnek számított a korban. A többi elem azonban már inkább tűnik egy romantizált históriának, amit az utókor kötött a király emlékéhez.

Bármi is az igazság Umberto és hasonmása történetéből, az nem vitatható, hogy a Monzában tartózkodó uralkodó megtekintette az atlétikai bajnokságot, ahonnan az est leszálltával távozni óhajtott. A nyilvános esemény végén a hintó körül nagy tömeg gyűlt össze, hogy láthassák a királyt, ezért az nehézkesen tudott útnak indulni.

Ezt használta ki Gaetano Bresci, aki tanult a korábbi merénylők hibáiból és kés helyett pisztolyt használt. Bár a négy lövésből kettő célt tévesztett, áldozata így is percek alatt belehalt sérüléseibe.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!